Zátah nepomohl: V centru Prahy už zase stojí taxíky tam, kde stát nesmí

Do Pařížské ulice se vrátili taxikáři (zdroj: ČT24)

Do Pařížské ulice v centru Prahy se znovu vrátili taxikáři do míst, kde stát nesmí. Nepomohly ani přísnější kontroly magistrátu po zatčení šestice řidičů kvůli předražování jízdného. Podle primátorky Adriany Krnáčové chystá metropole další opatření, která by měla pohyb taxi ve středu města omezit.

Zátah na nepoctivé taxikáře proběhl v listopadu, a jak ukazují záběry ČT, den poté nestálo v Pařížské ulici ani v okolí Staroměstského náměstí žádné taxi. Jenže situace se postupně vrací k normálu – v noci už zase v Pařížské parkují taxikáři, kteří vůbec nesmí jezdit nebo ti, kteří měli dříve s předražováním jízd problémy.

V Pařížské ulici mohou vozy taxi zastavit maximálně na tři minuty. Štáb ČT ale natočil auto, které tam stálo minimálně 20 minut. Když na problém upozornil policejní hlídku, tak ho odkázala na jiné policisty. 

Policie obvinila šest taxikářů i „špiona“ z magistrátu

V případu předražování jízdného obvinila v listopadu policie celkem sedm lidí: šest taxikářů a jednoho bývalého pracovníka magistrátu. Taxikáři podle policie předražovali jízdné na úkor turistů. V některých případech jezdili i za 200 korun za kilometr – policie jim zabavila i auta. Všichni stíhaní čelí obvinění z podvodu ve formě organizované skupiny. 

Podle serveru Aktuálně.cz byli taxikáři varování před kontrolou magistrátu – informace měl vynášet právě obviněný pracovník. Řidiči tak věděli, kdy vezou figuranta převlečeného za turistu, který kontroluje sazebník. Před policejními kontrolami už ale varováni nebyli – policie prý měla skupinu v hledáčku několik měsíců. S předraženými taxíky se Praha potýká dlouhodobě a nedaří se jí ani vybírat pokuty.