České Budějovice schválily po 16 letech sporů protipovodňová opatření na Malši

České Budějovice postaví sporná protipovodňová opatření na řece Malši. Rozhodli o tom zastupitelé města. Projekt počítá s kácením stromů, rozšiřováním takzvané bermy a stavbou zídky. Proti takovým zásahům ale protestovala část místních obyvatel – v oblasti je totiž odpočinková zóna.

Zastupitelé zatím schválili jen první etapu projektu – celkem má mít tři. V první fázi se bude jednat o úsek dlouhý přibližně 300 metrů. Příprava projektu a veškeré debaty kolem přitom trvaly celkem 16 let.

Pro hlasovalo 23 z celkových 41 zastupitelů Českých Budějovic. Ostatní se zdrželi, proti byl pouze jeden.

Protipovodňová opatření
Zdroj: ČT24

Podle části obyvatel jsou ale navržená protipovodňová opatření příliš radikální a zdevastují oblíbenou relaxační zónu ve městě. Petici proti projektu podepsaly asi 4000 lidí.

Spor se vede hlavně o betonovou zídku

K vytvoření protipovodňových opatření je zapotřebí vytvořit takzvanou bermu, tedy vykácet desítky stromů a na jejich místě odbagrovat část břehu přibližně v délce 300 metrů do hloubky 50 centimetrů. (Berma je úzká terasa podél břehu, sypané hráze, valu nebo opevnění.)

Součástí protipovodňových opatření bude ještě betonová zídka. A právě ta připadá odpůrcům projektu příliš radikální a zbytečná.

Odpůrci si nechali zpracovat vlastní průzkum podle nejnovějších geografických podkladů. Podle nich by hladina stoleté vody v místě, kde se teď má kácet a budovat, byla o 45 centimetrů níž, než počítá nyní schválený projekt.

Odpůrci tak chtějí zkusit poslední možnost, jak protipovodňový projekt zastavit. Povodí Vltavy jako jeho realizátor na něj totiž chce čerpat dotaci. A proto občanské sdružení nechává celou dotaci prošetřit.

Jak říká odpůrce projektu ze Sdružení Malše Pavel Kolář, kdyby prošetření nedopadlo pro Povodí Vltavy dobře, dotace by nepřišla. „A tím pádem by se patrně opatření nerealizovala.“

Náměstek primátora Českých Budějovic Petr Holický (ANO) připouští, že to by skutečně byl problém. „Protože městský rozpočet s takovou sumou nepočítá,“ uzavřel.