Letiště Mošnov dezinfikuje celní zónu nanočásticemi oxidu titanu

Letiště Leoše Janáčka v Mošnově na Novojičínsku zkouší využití nanotechnologie pro dezinfekci. Speciální nástřik obsahující nanočástice oxidu titanu bezpečně hubí bakterie. Bude chránit letištní autobus a plochy příletové celní zóny před rizikem kontaktních nákaz.

Jde o japonskou nanotechnologii čtvrté generace. Neviditelný film je schopen sám hubit bakterie minimálně po dobu dvou let. „Jde nám hlavně o prevenci. Šíření nákaz je v letecké dopravě velmi rychlé,“ uvedla mluvčí letiště Michaela Kubešová.

„Částice tohoto japonského přípravku jsou veliké dva až tři nanometry. Z hlediska použití a aplikace skýtá neobvyklé možnosti,“ uvedl Miloš Klíma z Ústavu fyzikální elektroniky Masarykovy univerzity v Brně.

Reportáž: Dezinfekce letiště nanočásticemi oxidu tatanu

Aplikace je rychlá a jednoduchá. A neškodí lidem. „Ve spojení s klasickými čisticími a dezinfekčními prostředky přinášejí nanotechnologie daleko vyšší standardy hygieny,“ uvedl jednatel firmy NanoZone Jaromír Hanačík.

Firma zatím postřik provede v celním prostoru a v letištním autobuse. Jsou to první místa, do kterých cestující po příletu vstoupí. Před dvěma týdny prováděla dezinfekci pomocí nanotechnologie také v jednom z uprchlických zařízení.