Inspektoři kontrolovali vánoční trhy. Chybovali dva prodejci z osmi

Jako běžní zákazníci se pracovníci České obchodní inspekce zaměřili na prodej na vánočních trzích. V Brně inspektoři zkoumali, zda prodejci nešidí zákazníky, neúčtují jiné ceny nebo jakou kvalitu mají prodávané potraviny. Minulý týden vyrazili také na olomoucká náměstí.

Jitrnice na náměstí Svobody u jednoho z brněnských stánků s občerstvení vyjde zákazníka na třicet korun. Majitele stánku ale dnes stála několik tisíc. V době kontroly totiž tato položka chyběla na ceníku. „Prodávající řádně neseznámil spotřebitele s cenou, chybělo tam poměrně dost cen,“ vysvětlil ředitel ČOI Brno Karel Havlíček.

Celkově ale kontrolu osmi stánků hodnotil kladně. Z rychlé kontroly našli inspektoři pochybení pouze u dvou. „V dalším případě účtoval prodávající tácek za cenu pokrmu. To je ale, myslím, pochybení menšího rázu," pokračoval Havlíček.

Inspekce zkoumala potraviny a hygienu

Obchodní inspekci zajímalo značení, veterinární správu zase kvalita - masa, sýrů, jejich skladování a zacházení. Patrik Gruber má letos za sebou takových kontrol už několik. „Musíme tady mít ubrousky, dezinfekční prostředky, teplou vodu, rukavice, ale hlavně potravinářský průkaz,“ shrnul Gruber.

Ředitel ČOI dodal, že pro textilní výrobky platí povinné značení. Mělo by být označeno, jakým způsobem je prát a jak je ošetřovat. „U balených výrobků musí být aspoň minimální ochrana před kontaminací, nakupující se nesmí dotknout třeba taškou nebo kabátem nebalených výrobků,“ potvrdila vedoucí Oddělení veterinární hygieny Brno Hana Řezníčková.

Loni chyboval každý sedmý prodejce

Kontroly trhů letos teprve začínají, ale třeba loni Státní zemědělská a potravinářská inspekce zkontrolovala 252 stánků. Pochybení našla takřka u každého sedmého prodejce. Nejčastěji se jednalo o chybějící doklady, označování potravin a jejich skladování.

Monitorování vánočních trhů zahájil i sousední inspektorát ČOI ze severní Moravy. Tamní inspektoři se na trhy do Olomouce vydali už první prosincový víkend. Kromě stánků s nápoji a občerstvením kontrolovali i značení oblečení, dekorací, kosmetiky a podobně. „V průběhu kontrol 21 prodejních míst jsme kromě běžných nedostatků nezjistili žádné závažné porušení ani nenalezli výrobky, u nichž by vzniklo podezření, že jsou nebezpečné,“ uvedl ředitel inspektorátu ČOI se sídlem v Ostravě Boris Stabryn.