Galvanovna vzniká bez stavebního povolení – a nikdo jí nedokáže zabránit

Události v regionech: Galvanovna v Rantířově vzniká bez povolení (zdroj: ČT24)

Obyvatelé Rantířova na Jihlavsku nesouhlasí se stavbou galvanovny v centru obce. Tamní obecní úřad se zatím marně snaží stavbě zabránit. Nový provoz přitom vzniká bez stavebního povolení a jak v pondělí zjistil na místě štáb ČT, i přes zákaz se tam staví dál.

 V pondělí 14. prosince klempíři pokrývali střechu budovy – bez povolení. K přerušení prací přitom stavební úřad vyzval už 6. října. Od té doby vyrostla kompletní hrubá stavba.

„Vidíme za sebou čilý pohyb, stavba pokračuje dál,“ konstatoval v pondělí před areálem starosta Rantířova Tomáš Novotný (nestr.).

Před dokončením je investice v řádu 30 milionů korun. A  vůbec nebylo zahájeno ani územní, ani stavební řízení.
Vladimír Šašek
obyvatel Rantířova

Firma, která se zabývá kovovýrobou, rozšiřuje stávající areál o galvanovnu a potřebovala nutně zastřešit nově pořízenou drahou technologii. Chybu si uvědomuje a počítá se sankcí. Její majitel ale říká, že doufá ve vítězství rozumu – aby postih nebyl pro firmu likvidační.

„Pokuta může být v řádech desítek, ale také v řádech stovek tisíc korun,“ konstatoval mluvčí jihlavského magistrátu Radek Tulis.

Firma tvrdí, že má všechny potřebné posudky a že získá dodatečné povolení stavby. Nová technologie podle ní splňuje nejpřísnější normy a nikoho nepoškodí. Nechápe proto tak radikální odpor většiny obyvatel Rantířova.

„Jsem přesvědčen, že je to pouze o lidské závisti,“ řekl majitel firmy M-Kovo s. r. o. Rantířov Tomáš Mičke.

Rozhodnutí ohledně zastavení stavby mělo být už někdy v září. Teď máme prosinec a je vidět, že stavbu nikdo nebyl schopný zastavit.
Tomáš Novotný (nestr.)
starosta Rantířova

Zastupitelstvo obce zvažuje, že se pokusí spuštění galvanovny zabránit i soudní cestou.

Řízení o dodatečném povolení stavby se účastní bezmála 150 lidí, převážně majitelů sousedních pozemků, své připomínky mohou na stavební úřad podávat do 18. ledna.