Dahlgren podezřelý z vražd příbuzných zůstává v cele. Soud zamítl propuštění na kauci

Kevin Dahlgren zůstává ve vazbě. Rozhodl o ní brněnský městský soud, který zároveň zamítl jeho návrh na propuštění na kauci a stíhání na svobodě. Třiadvacetiletého Dahlgrena vydaly do České republiky ke stíhání za čtyřnásobnou vraždu koncem srpna Spojené státy. Pokud soud uzná cizince vinným, hrozí mu doživotní trest.

Státní zástupkyně Zuzana Zámoravcová uvedla, že důvodem prodloužení vazby byly obavy, že by se Dahlgren mohl pokusit znovu uprchnout. „Podali jsme si proti tomu ihned stížnost, kterou se bude zabývat brněnský krajský soud. Kdy se tak stane, to si netroufám odhadnout,“ řekl Dahlgrenův obhájce Richard Špíšek. Ještě před jednáním řekl, že jeho klient si je vědom toho, že šance na propuštění jsou nereálné.

Eskorta převezla Kevina Dahlgrena z vazební věznice (zdroj: ČT24)

Obhájce na Američanovu žádost nabídl kauci i zajištění písemné záruky někoho důvěryhodného, kdo by městskému soudu slíbil, že se cizinec nebude dalšímu řízení vyhýbat. Dahlgren chtěl dát také písemný příslib, že do rozsudku neopustí Českou republiku. Soud ale návrhy nepřijal.

Přesunutí na normální celu znamená, že Dahlgren je psychicky v pořádku - alespoň podle znalců, kteří ho ve věznici vyšetřovali. A pak také to, že už asi není potřeba, aby byl pod nepřetržitým dohledem kamer. Kamery ho snímaly 24 hodin denně, byl pozorován personálem, bylo možné vidět, jak se chová, jak jí, jak se o sebe třeba stará, a i tyto informace potom můžou znalci využít. Podle znalkyně, která má na starosti podobně vážné případy, není ale pochyb o tom, že i teď na té běžné vazební cele je pod maximálním dohledem. Zároveň bude pravděpodobně na cele sám.
Martina Tlachová
redaktorka ČT

Dahlgren kvůli dnešnímu soudu poprvé opustil prostory vazební věznice v brněnských Bohunicích. V ní pobývá už čtvrt roku. Nedávno jej z přísně střeženého psychiatrického oddělení přeložili na běžnou celu. „Jmenovaná osoba je nyní umístěna na klasickém oddělení,“ sdělila minulý týden mluvčí brněnské vazební věznice Dana Krejčířová.

Proti rozhodnutí o vazbě podal Dahlgren už dříve stížnost. Chtěl být stíhaný na svobodě a nabízel kauci. Krajský soud v Brně ale stížnost zamítl. Nyní se čeká na termín hlavního líčení, který ještě není stanovený. Nejspíš začne příští rok, policie totiž ještě neuzavřela spis. Na jeho začátek bude čekat v brněnské vazební věznici, kde spolu s ním čeká přes čtyřicet dalších cizinců.

Třiadvacetiletý Američan je obviněný ze čtyřnásobné vraždy v Brně-Ivanovicích, při níž v květnu 2013 zemřela Dahlgrenova sestřenice s manželem a dvěma syny. Ve stejný den Dahlgren odjel na vídeňské letiště, odkud odletěl do Washingtonu. Tam jej zadržela FBI. Čeští kriminalisté pak okamžitě požádali americkou stranu o mladíkovo vydání.

Dva roky pak strávil ve vazbě ve Spojených státech, přičemž tamní úřady nakonec rozhodly o jeho vydání do Česka. Dahlgren je přitom prvním americkým občanem vydaným do České republiky. USA takto rozhodují pouze ve výjimečných případech. 

Kdo je Kevin Dahlgren?

Dvacetiletý Američan s českými kořeny přijel do Brna před více než dvěma lety za svými příbuznými. Podle informací České televize trpěl psychickými problémy a krizí identity, rodiče ho proto poslali do Evropy. Měl tady přijít na jiné myšlenky a ujasnit si, co dál se životem.

Dahlgren u rodiny bydlel několik týdnů a živil se jako učitel angličtiny. Lidé z okolí obětí o něm mluvili jako o přátelském a veselém mladíkovi. Podle všech působil vyrovnaně.
Čtyřčlennou rodinu podle policie zavraždil obzvlášť brutálním způsobem. Všechny oběti měly ve tváři desítky bodných a řezných ran. Pachatel se pak pokusil těla zapálit. Na místo činu proto přijeli jako první hasiči, které zavolali sousedé.

Dahlgren tvrdí, že si šel zaběhat a příbuzné po návratu našel mrtvé. Podle svých slov zpanikařil, a proto utekl. Podle české policie jsou ale důkazy proti Dahlgrenovi jasné – na jeho šatech se našla krev obětí, na místě činu ho v přibližné době vraždy viděla pošťačka i paní na úklid. Pochybnosti panují ohledně motivu. Podle policejního spisu však v rodině před vraždou panovaly neshody a strach.