Jeníček a Mařenka se stěhují do Humpolce. Upekli tam rekordní perníková kamna

V Humpolci vznikají unikátní perníková kamna. Nápad vytvořit je ve skutečné velikosti vznikl před dvěma měsíci. Kamna budou zapsána do knihy rekordů. Na jejich výrobě se navíc podílejí obyvatelé města.

Nápad vytvořit perníková kamna ve skutečné velikosti vznikl letos v říjnu v Městském kulturním a informačním středisku. Organizace poté vyzvaly místní občany, aby pomohli péct perníkové kachle.

Kamna se pro veřejnost oficiálně odhalí v pondělí 14. prosince v humpoleckém infocentru. Vystavená budou až do konce ledna. Poté je přestěhují do humpoleckého muzea, kde by mohla zůstat i v následujících letech.

Lidé z Humpolce a okolí upekli během dvou měsíců 224 kachlů, troje dvířka do trouby a do kamen, jednu rybu do pekáče a jednu kočičku spící na peci. Pláty o velikosti 15 x 15 centimetrů se na dřevěnou kostru lepí silikonem.

Celkem na kamna padlo dvanáct kilogramů mouky, čtyři kilogramy cukru moučky, šedesát vajec, jeden a půl kilogramu tuku, šedesát lžic medu a patnáct sáčků perníkového koření.

Obyvatelé Humpolce upekli kachlová kamna z perníku (zdroj: ČT24)