Ryb je kvůli suchu méně. K prodeji jich ale bude dost a nepodraží

Ryb by mohlo být až o deset procent méně než v předchozích letech. Takový je odhad Rybářského sdružení. Podle něj za pokles může sucho a horké počasí. Před Vánocemi jich ale bude dostatek. Celkové škody zatím sdružení spočítané nemá. Jeho vedení se ale obrátilo na ministerstvo zemědělství a jedná o případných kompenzacích.

Rybníkářství Pohořelice hospodaří na 140 rybnících a z nich putuje na tuzemský trh šest set tun kaprů ročně. Letos jsou ale kvůli teplejšímu počasí menší a je jich méně. Voda byla v létě totiž příliš teplá. Měla okolo 30 stupňů Celsia, což rybám nesvědčí.

Během léta tak nepřijímaly dostatečné množství potravy. Kapři nemohli být ani přikrmováni. Některé rybáře trápí teplé počasí i v prosinci. V sádkách, kde kapři čekají na vývoz, jsou obvykle paralyzováni zimou, drží u dna a nepohybují se. V přetrvávajícím teple jsou ale ryby letos aktivní. „S tím samozřejmě souvisí větší spotřebování energetických zásob a úbytek hmotnosti," vysvětlil Aleš Vavřina z Rybníkářství Pohořelice.

Aleš Vavřina hovoří o úhynu kaprů (zdroj: ČT24)

Méně ryb se nerovná vyšší cena

Za méně kilo dostanou jejich chovatelé méně peněz. V Pohořelicích ale neuvažují o tom, že by cenu kaprů navýšili. Naopak půjdou do prodeje za stejnou cenu jako v minulých letech. Například za kousek vážící tři a půl kila zaplatí zákazník zhruba tři sta korun.

Pokles počtu ryb se letos neprojeví, protože výlov kaprů proběhl i na rybnících, kde se s ním obvykle začíná až na jaře. „Koncových zákazníků se to vůbec nedotkne, my teď totiž upřednostňujeme prodej v tuzemsku oproti vývozu do zahraničí," uvedl ředitel Rybářského sdružení Michal Kostelecký.

Ryby jsou kvůli teplu příliš aktivní (zdroj: ČT24)

Největší problém se suchem a vedry měli v Polabí, kde nejsou rybníky napájeny. Sdružení kvůli ztrátám požádalo o kompenzaci ministerstvo zemědělství. To bude mezi rybáře už rozdělovat 15 milionů korun za škody napáchané kormoránem velkým.

Rybám škodí kormoráni velcí

Kolik jednotlivá rybářství dostanou, bude podmíněno podle počtu hektarů rybníků, na kterých hospodaří, a kde kormoráni lovili. Ti na rybách způsobili škody za téměř 90 milionů korun. V předchozích letech získávali rybáři kompenzaci kvůli lovu kormorány každoročně. Po jejich vyškrtnutí ze seznamu zvláště ohrožených druhů je ale náhrada nulová. V roce 2013 ztráty hradil stát naposledy.

Riziko lovu ale hrozí i v zimě. Pokud rybníky kvůli teplejšímu počasí v zimě nezamrznou, predátoři budou moci útočit zvláště na mladé ryby.

Produkce ryb loni v republice stoupla na 20 tisíc tun z předloňských 19 tisíc. Ale v porovnání s pětiletými údaji se jednalo o průměrný rok. Nejčastěji chovanou rybou v tuzemsku je právě kapr. Z jeho produkce se polovina uplatní na českém trhu, zbytek se vyváží do Polska, Německa, Francie, Slovenska, Rakouska a Maďarska. V Česku se loni prodalo 8 a půl tisíce tun živých ryb. Obdobné množství se vyvezlo za hranice.