Inspekce se zaměřila na prodej ojetých vozů přes internet. Odhalila stočené tachometry

Česká obchodní inspekce se zaměřila na prodej aut přes internet a zjišťovala, zda prodejci uvádějí nepravdivé údaje. Inspektoři například objevili BMW, které mělo stočený tachometr a bylo v horším stavu, než obchodník deklaroval. Podle dat Ústředního automotoklubu České republiky není případ ojedinělý. Týká se skoro poloviny bazarových vozů, běžných i luxusních modelů.

Jeden z prodejců aut inzeruje v nabídce BMW 7 v plné výbavě a bez závad. Na podnět spotřebitele se právě na tento inzerát Česká obchodní inspekce (ČOI) zaměřila. Obchodník láká na najetých 232 tisíc kilometrů, ale podle inspektorů lže. „Mělo o sto tisíc kilometrů více. Stočený tachometr, to znamená prodávající nebo někdo manipuloval s tachometrem,“ shrnul ředitel ČOI Karel Havlíček.

Inspektoři si historii auta prověřili v servisech - a záznamy podle nich úpravu najetých kilometrů dokládají.  Domluvili se s prodejcem na schůzce, na které měli v roli zákazníků podepsat smlouvu a auto přebrat. Setkání se však po prozrazení identity zvrhlo. Majitelé vzali jednomu z inspektorů průkaz a utekli. Případ si tak přebrala policie.

Přetočené tachometry (zdroj: ČT24)

Tachometry budou kvůli podvodům fotit

Podle odhadů automotoklubu se v tuzemsku ročně prodá asi 270 tisíc aut se stočeným tachometrem - je to necelá polovina z ojetin, které se během roku otočí na českém trhu. Ztráty jdou do miliard.

Jak si auto před nákupem zkontrolovat, radí automechanik Jan Ščepán. „Začal bych volantem, jestli není ošahaný, prodřená sedačka, prošlapané pedály. Jestli řadicí páka není moc oloupaná. Poslechnout, jestli v motoru něco nerachtá, nemlátí,“ popsal Ščepán.

Ujeté kilometry se dají zkontrolovat i na webu ministerstva dopravy - podle dat z STK, kterými auto prošlo. Příští rok přibude vylepšení. „Nově se budou tachometry fotit,“ vysvětlil mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

Pokud je kvůli stočenému tachometru auto o víc než pět tisíc korun dražší, jde podle judikátu Nejvyššího soudu o podvod. A za ten hrozí až dva roky za mřížemi.