Spor o mostek v Českém Krumlově, který z říčky dělal dravou řeku, končí – koryto se prohloubí

Spor o mostek v Českém Krumlově končí (zdroj: ČT24)

Boj o kamenný most z poloviny 18. století v Českém Krumlově skončil. Zůstane stát a protipovodňová opatření už blokovat nebude. Vodohospodáři, kteří trvali na jeho odstranění, upravují projekt. Vyhloubí koryto říčky Polečnice, aby pod mostem protekla stoletá voda. Místní na úpravy čekají desetiletí.

Klenutý kamenný most spojuje břehy Polečnice téměř 300 let. Původně byl součástí staré cesty, přes dva jeho oblouky přejížděly povozy směřující do Kájova. V novodobé historii ale most místní rozdělil.

Lidé, kteří žijí u vody, ho chtějí odstranit. Při povodních totiž tvoří bariéru – voda pod ním neproteče a rozlije se do domů. Rozvodněná říčka Polečnice pravidelně ohrožuje zimní stadion i tenisové centrum, příjezdová cesta se mění v dravou řeku.

Na odstranění mostu a úpravu koryta místní čekat nevydrželi, na levém břehu si vytvořili val. Chrání je ale jen částečně, stále se obávají každého deště. A jak říká vedoucí tamního tenisového centra Jiří Kutlák, v obavách žijí hlavně na jaře a na pozdim.

Památkáři projekt na úpravu koryta blokovali

Vodohospodáři chtěli koryto upravit už před deseti lety. Bránil jim v tom právě most. S jeho zbouráním ale nesouhlasili památkáři, zařadili ho do seznamu cenných staveb a projekt zablokovali.

Jednu dobu se uvažovalo i o tom, že se most přestěhuje o kus dál – ani k tomu ale nakonec nedošlo.

Úpravy dna budou stát 130 milionů korun

Správci toku teď přicházejí s novým řešením. „Dostat pod most stoletou vodu znamená snížit v místě mostu dno, což s sebou nese nutné statické úpravy a zajištění historického mostu,“ konstatoval Martin Poláček z Povodí Vltavy.

Úpravy si vyžádají 130 milionů korun. Radnice teď dokončí výkup pozemků kolem říčky, aby bagry mohly koryto rozšířit. Toto řešení přivítali i památkáři – od dalších soudů upustili.

„Souhlasím, ovšem pochopitelně za předpokladu, že tím nebude narušena statika mostku. Ale udivuje mne, že k takovému řešení nedospělo Povodí už dříve, od samotného počátku sporu,“ uvedl zástupce Památkářské obce českokrumlovské Zbyněk Dočkal.

Pokud už nenastanou žádné další komplikace, vodohospodáři předpokládají, že koryto Polečnice upraví do dvou let.