Pozemky na prodej nejsou – majitele totiž už skoro 60 let nikdo neviděl

Nezvěstný muž blokuje výstavbu v Kostěnicích (zdroj: ČT24)

Výstavba rodinných domů v Kostěnicích na Pardubicku uvázla na mrtvém bodě. Obec totiž řeší kuriózní problém. Stavební parcely blokuje člověk, který je 59 let nezvěstný. Ovšem neexistuje jeho úmrtní list, a tak obec ani nemůže pozemky získat.

Jaromír Svoboda by se letos dožil 118 let. Pokud stále žije, je zřejmě jedním z nejstarších lidí na světě. Ovšem nikdo neví, kde je, ani to, jestli zemřel a případně kde.

V roce 1956 odešel do Švýcarska a přišel o československé občanství. Je ovšem stále majitelem pozemků v Kostěnicích – a obec s nimi nemůže nijak nakládat.

Kostěnice bojují o pozemky už 12 let, ale zatím marně. A tak tam, kde by mohly být stavební parcely, zůstává jen oraniště. Jak dodává starostka Jana Víchová (nestr.), pozemky brání rozvoji obce. Obecní úřad musel odmítnout už desítky lidí, kteří chtěli v Kostěnicích stavět.

Muže by za mrtvého mohl prohlásit soud

I pro ministerstvo vnitra, které eviduje obyvatele České republiky, je případ naprosto unikátní. Jak konstatovala jeho mluvčí Martina Němcová, údaj o nezvěstnosti osoby je v působnosti soudu 1. stupně podle posledního pobytu občana, a ten vydá rozhodnutí o nezvěstnosti či úmrtí.

Obec si najala právníka a obrátila se na soud, který by měl pozemky odblokovat. „V ideálním případě dojde k tomu, že soud prohlásí pana Svobodu za mrtvého. Pokud se skutečně nepřihlásí žádný dědic, bude se jednat o takzvanou odúmrť a dědictví připadne státu,“ uvedl právní zástupce obce Kostěnice Libor Malý.

Obecní úřad už oslovil i švýcarskou ambasádu. Ovšem ani ta pohřešovaného muže nebo jeho potomky nenašla. Jaromír Svoboda měl mít údajně syna, ovšem ani o něm nejsou žádné zprávy.