Bitva proti kamionům na Přerovsku: Tranzit má od ledna zakázat vyhláška

Vesnice Tučín, Želatovice a Pavlovice na Přerovsku, přes které si krátí cestu kamiony, mají po skoro dvouletém úsilí šanci, že je z obce dostanou. Pokud nikdo nenapadne připravenou vyhlášku, která zakazuje vozidlům nad dvanáct tun průjezd těmito obcemi, mohlo by to být už v lednu.

Tři malé obce na Přerovsku začaly řešit problém s kamiony v roce 2013, kdy si zákaz vjezdu kamionů prosadila sousední místní část Přerova Kozlovice. Řidiči kamionů si našli náhradní cestu právě přes Pavlovice, Tučín a Želatice.

Denně projede středem vesnice na dvě stě kamionů, které ničí cesty i chodníky, zatěžují životní prostředí a ohrožují bezpečnost lidí. „Když se v místech zúžení potkají dva kamiony, vjíždějí nám na chodník,“ popsal místostarosta Pavlovic Vít Hrbáček.

Správa silnic vyhlášku doporučila

V minulém roce žádost obcí, aby úřady tranzitní dopravu kamionům zakázaly, neprošla. Především kvůli vedení Přerova, které se obávalo, že se těžká doprava přesune tam. Vyhlášku ale podpořila Správa silnic Olomouckého kraje.

„Doporučili jsme umístění zákazových značek pro vozidla nad dvanáct tun především z toho důvodu, že tamní silnice druhých a třetí tříd nejsou určeny pro tranzitní dopravu,“ potvrdila mluvčí krajské správy silnic Kamila Navrátilová.

Lhůta pro připomínky vyprší za 2 týdny

Nyní je také šance, že zákazu nebude bránit ani přerovský magistrát. „Dostali jsme návrh na změnu dopravního značení. Ještě do konce měsíce běží pětatřicetidenní lhůta pro podání připomínek a námitek. Dosud nikdo nereagoval,“ řekla vedoucí přerovského odboru dopravy Jitka Kočicová.

Podobné bitvy s kamiony už vyhrálo několik dalších obcí. Od letošního září nesmí do Velkého Meziříčí na Vysočině. Loni prosadilo zákaz tranzitní dopravy vozům nad dvanáct tun osm obcí u dálnice D2 na Břeclavsku. Průjezdem přes Starovičky, Hustopeče, Velké Němčice, Nosislav, Židlochovice, Vojkovice, Holasice a Rajhrad se kamiony vyhýbaly placení mýta.

Problémy s kamiony řeší desítky dalších měst a obcí. Od ledna příštího roku chce ministerstvo dopravy omezovat vjezd kamionů, které sjíždějí do obcí z dálnice, novou dodatkovou tabulkou Tranzit. Podle řady starostů by bylo nejlepším řešením zavést mýtné také na silnicích nižších tříd, což prosazuje také iniciativa Stop kamionům.