Dřív se tam chodilo v trenýrkách před odvodní komisi, teď řada budov vojenských správ chátrá

Téměř dvě desítky měst řeší problémy s budovami po bývalých okresních vojenských správách. Od armády je získaly, najít nové nájemníky nebo vlastníky se jim příliš nedaří. Objekty mnohde chátrají. Podle realitních makléřů jsou na vině i radnice - často při prodeji přicházejí s omezujícími podmínkami a tím zájemce odrazují. Na jihu Čech se teď pro dva areály využití podařilo najít.

V dobách povinné vojenské služby mířili každý rok na okresní vojenské správy branci - čekaly tam na ně odvodní komise. Po zrušení základní vojenské služby zůstaly budovy většinou prázdné.

Odvod v roce 1951
Zdroj: ČTK/Koláček

Například v budově bývalé okresní vojenské správy ve Strakonicích teď vojáky připomínají už jen cedule na některých dveřích a malý kryt v podzemí. Radnice objekt získala před třemi lety, využití pro něj ale našla až teď.

Události v regionech: Osudy budov bývalých okresních vojenských správ (zdroj: ČT24)

Dům si pronajímá místní muzeum. Dvě patra upraví a nastěhuje dovnitř depozitář a dílny. Počítá i s malou badatelnou. Zedníci a technici ukončí práce v lednu. V únoru začnou do budovy historici stěhovat sbírky.

Písek: Místo za třicet prodávají budovu za devět milionů

V Písku čekala budova na nového vlastníka téměř deset let. Radnice ji chtěla prodat za 30 milionů korun. Neuspěla, nakonec ji prodává za devět milionů. Zatím je prázdná, uvnitř má vzniknout technické muzeum.

Budova bývalé okresní vojenské správy v Písku
Zdroj: ČT24

I v Českých Budějovicích zůstává část areálu bývalé vojenské správy uzavřená, pouze na dvoře parkují auta. V městském majetku je přitom dva roky. Využití radnice zatím jen plánuje, peníze na projekty nemá. Jak říká náměstek primátora František Konečný (ANO), v objektu by mohly vzniknout technické dílny pro žáky základních škol.

Bývalá vojenská správa v Českých Budějovicích
Zdroj: ČT24

Budova vojenské správy v Jihlavě se bude dražit znovu

Horší zkušenost mají v Jihlavě. Tamní magistrát se budovu bývalé vojenské správy v centru města snaží prodat už roky. Našel se sice podnikatel, který ji před časem za necelých 6 milionů korun vydražil, jenže částku nezaplatil.

Jak v Událostech v regionech uvedl náměstek primátora Jihlavy Jaromír Kalina (KDU-ČSL), budova je připravena do další dražby, která se uskuteční v březnu 2016. Dražit se bude za cenu znaleckého posudku, tedy za 9 milionů korun. Budova není obývána od roku 2008.

Česká armáda původně vlastnila 67 budov, ve kterých sídlily vojenské správy. V dalších byla jen v nájmu. Jak uvedl Vladimír Lukovský z tiskového oddělení ministerstva obrany, 27 objektů armáda bezúplatně převedla na jiné organizační složky státu a 19 na města. Zbytek vojáci prodali. Noví vlastníci je nejčastěji proměnili v bytové domy nebo kanceláře.

  • Do roku 2005 využívala armáda 86 okresních vojenských správ, z toho 67 budov vlastnila a ve zbývajících byla v pronájmu.
  • Ze 67 budov, které armáda přímo vlastnila, jich od 1. 1. 2005 bezúplatně převedla 27 na jiné organizační složky státu.
  • 19 budov bezúplatně převedla na města.
  • 17 budov armáda prodala.
  • Tři budovy vydala v rámci církevních restitucí církvi.
  • Zdroj: Ministerstvo obrany