Dahlgrena přeložili z psychiatrického oddělení do běžné vazby

Už čtvrt roku sedí Američan Kevin Dahlgren v brněnské vazební věznici. České televizi se podařilo zjistit, že z přísně střeženého psychiatrického oddělení ho věznice přeložila na běžnou vazební celu. V pondělí Dahlgrena čeká cesta k soudu, který bude rozhodovat o případném prodloužení vazby. Třiadvacetiletý Američan je obviněný ze čtyřnásobné vraždy v Brně-Ivanovicích, při níž v květnu 2013 zemřela Dahlgrenova sestřenice s manželem a dvěma syny. Dahlgrenovi hrozí až doživotní trest.

„Na psychiatrickém oddělní jsou lidé, kteří jsou podezřelí nejen z toho, že páchali trestnou činnost, ale že by mohli mít i nějakou psychickou nemoc včetně těch nejzávažnějších,“ vysvětlila soudní znalkyně v oboru psychiatrie Marta Holanová.

Přesně na takovém oddělení, pod celodenním dohledem kamer i personálu, byl několik měsíců i Američan Kevin Dahlgren, podezřelý ze čtyřnásobné vraždy. ČT ale zjistila, že už ho věznice přeložila. „Jmenovaná osoba je nyní umístěna na klasickém oddělení,“ potvrdila mluvčí brněnské vazební věznice Dana Krejčířová.

Hovoří soudní znalkyně v oboru psychiatrie Marta Holanová (zdroj: ČT24)

Kevin Dahlgren teď tráví své dny před zahájením soudního jednání podle jednotného rozvrhu. „Režim je běžný. V šest hodin ráno budíček, dopolední aktivity, oběd, odpolední aktivity, případně návštěvy a nějaké sportovní aktivity, pokud o ně osoba projeví zájem. V pět hodin je večeře a v deset večerka,“ popsala Krejčířová.

V pondělí zamíří k soudu

Dahlgrenovu denní rutinu naruší pondělní jednání soudu. Tam by měl dorazit v doprovodu policie a soud rozhodne, zda ho i dál nechá ve vazbě. V té Dahlgren skončil už v květnu 2013, když ho po útěku do USA krátce po přistání na washingtonském letišti zadržela FBI. Pod dohled české justice se dostal 31. srpna letošního roku poté, co ho Spojené státy vydaly ke stíhání do České republiky.

Dahlgren chtěl být v Česku stíhaný na svobodě a nabízel kauci, tu ale soud odmítl, stejně jako jeho stížnost na vazbu. Vydání Dahlgrena do ČR dalo vyšetřovatelům šanci doplnit spis o výslechy a znalecké posudky. Termín soudního líčení ještě není stanoven. Hlavní nezodpovězenou otázkou zůstává motiv.

Vrah zabil celou rodinu

Kevin Dahlgren je podezřelý, že v květnu 2013 zavraždil v Brně-Ivanovicích svoji sestřenici, jejího manžela a jejich dva syny. Vrah rodinu zabil obzvlášť brutálním způsobem, všechny oběti měly ve tváři desítky bodných a řezných ran. Pachatel se pokusil těla zapálit. Na místo činu proto přijeli jako první hasiči, které zavolali sousedé.

Dahlgren u rodiny bydlel několik týdnů, v Česku se živil jako učitel angličtiny. Po činu odjel do Vídně na letiště a vrátil se za oceán, kde ho krátce po přistání zadržela FBI. Vinu odmítá. Tvrdí, že si šel zaběhat a příbuzné po návratu našel mrtvé. Podle svých slov zpanikařil, a proto utekl.

Podle české policie jsou důkazy proti Dahlgrenovi jasné – na jeho šatech se našla krev obětí, na místě činu ho v přibližné době vraždy viděla pošťačka i paní na úklid. Pochybnosti panují ohledně motivu. Podle policejního spisu však v rodině před vraždou panovaly neshody a strach.