V Držovicích u Prostějova explodovala neznámá látka v kanalizaci

Neznámá látka explodovala v kanalizaci v Držovicích u Prostějova. Výbuch poškodil jeden dům a několik kanalizačních vpustí, nikdo při něm nebyl zraněn. Po explozi byla uzavřena v Držovicích jedna ulice a odborníci se snaží zjistit příčinu.

Neznámá látka vybuchla v kanalizaci, která vede pod Gorkého ulicí. „Oznamovatel nahlásil dvě rány. Výbuch byl tak silný, že vyhodil několik kanalizačních poklopů. Na několika místech se udělaly díry zhruba dvakrát dva metry. Výbuch také poškodil jeden starší dům, ve kterém vysklil okna,“ uvedla mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková. Podle ní zatím nikdo nebyl evakuován.

V jednom z domů po výbuchu vzplály věci, které měl majitel položené v koupelně u odpadního kanálu. Hasiči požár ihned zlikvidovali. „V některých domech vytekla voda z odpadů,“ uvedla Hacsiková.

Policie Gorkého ulici uzavřela a na místo kromě hasičů přijeli také experti z vodáren a plynáren a četa elektrikářů. „Snažíme se zjistit, co přesně vybuchlo a odkud se látka do kanalizace dostala. Zhruba na hodinu tam bude vypnutý elektrický proud, aby se předešlo riziku dalšího výbuchu,“ řekla Hacsicková.

Starostka Držovic Blanka Kolečkářová řekla, že podle odborníků plyn v okolí výbuchu nikde neuniká. Exploze se podle starostky šířila kanalizací. „Něco se tam zřejmě nahromadilo. Vybuchlo asi šest kanálů,“ uvedla. Ve středu ráno stav kanalizačního potrubí v Držovicích důkladně zkontrolují technici pomocí kamerového systému.