Brno sáhne do rezerv. Rozpočet na příští rok má téměř miliardový schodek

Projídáte rezervy, znělo na zasedání brněnského zastupitelstva. Výhrady některých politiků směřovaly k městskému rozpočtu na příští rok. Koalice totiž naplánovala vysoký schodek, který chce vykrýt zhruba 900 miliony korun z městských rezerv a evropských dotací. Kritici navíc poukazují na to, že město v roce 2016 neplánuje žádné výrazné investice. Vedení města se hájí – investice prý budou a příjmy taky.

Přes tři hodiny zabralo v úterý brněnským zastupitelům jednání o rozpočtu na příští rok. I když nakonec čtyřkoalice rozpočet třiceti hlasy prosadila, opozice a bývalé vedení města měly k jejich plánům na hospodaření velké výhrady. „Za osm let, kdy jsem byl primátorem, jsem našetřil částku zhruba 1,4 miliardy, bez větších excesů fungování města. A tyto peníze zmizely. Tato koalice prostě jen utrácí,“ zlobil se bývalý brněnský primátor Roman Onderka (ČSSD).

„Neprojídáme peníze, naopak investujeme víc, než v minulosti. A rozšíření rozpočtu je vyváženo i rozšířením příjmů,“ hájí se současný primátor Petr Vokřál (ANO). Investice jsou podle koalice schované – třeba v kapitole na dopravu. Dopravní podnik by měl dostat v roce 2016 téměř dvě miliardy korun, v částce je ale zahrnut třeba nákup nových tramvají.

Téměř miliardový schodek chce primátor vyrovnat hlavně pomocí evropských dotací či prodejem městského majetku. Nejvíc peněz půjde už tradičně na dopravu a školství. Výrazně si polepší i kultura, a to o šedesát milionů korun. Zatímco letos je na ni vyhrazeno kolem 750 milionů, příští rok přesáhne částka 810 milionů korun. Peníze poslouží na zvýšení platů zaměstnanců divadel a podobných institucí a na podporu akcí.

S velkými projekty, jako jsou Janáčkovo kulturní centrum či fotbalový stadion, ale městská kasa v příštím roce nepočítá. „Tyto investice budou až v roce 2017,“ vysvětlil Vokřál. Schválený rozpočet naopak obsahuje na výdajové straně i více než 230 milionů korun na nákup Veletrhů Brno, který zastupitelé v listopadu schválili. O veletrzích ale bude zastupitelstvo ještě před Vánoci znovu jednat.

Rada je kompletní

Zastupitelé taky zvolili nového radního. Stal se jím Pavel Staněk (ANO), který nahradil Tomáše Kratochvíla. Dříve byl radním za hnutí ANO, ze kterého byl po sporech začátkem listopadu vyloučen. Na post v radě města sám rezignoval.

Na rozdíl od Kratochvíla, který byl uvolněným radním, je nový radní neuvolněný. Osmačtyřicetiletý Staněk bude mít na starosti strategické řízení. Kromě toho, že má mandát zastupitele města, je také opozičním zastupitelem v městské části Žabovřesky. Do ANO vstoupil v létě roku 2013.