Pardubický kraj likviduje léta opomíjenou ekologickou zátěž

Pardubický kraj likviduje léta opomíjenou ekologickou zátěž (zdroj: ČT24)

Pardubický kraj začal s likvidací ekologických zátěží, které ohrožují region. Jako první odstranil chemikálie z bývalé továrny Oskara Schindlera v Brněnci. Na začátku příštího roku má specializovaná firma sanovat i skládku pneumatik v Boru u Skutče. Peníze poskytlo Ministerstvo životního prostředí.

Typický příklad, kde musel zasáhnout stát je například spáleniště v Boru u Skutče. Za sanaci zátěže, která začne na jaře příštího roku, zaplatí přes dvacet milionů korun.

Obří požár pneumatik v Boru u Skutče v červnu 2011 se hasičům podařilo dostat pod kontrolu po osmi hodinách. Víc než čtyři roky po požáru ale na místě zůstává spáleniště. „Celý areál je nezabezpečený, je vymýván dešťovou vodou, proto je potřeba spěchat, aby množství odpadů, kterých se tam pohybuje kolem tří tisíc tun, bylo co nejdříve odklizeno,“ řekl vedoucí pardubického odboru životního prostředí Josef Hejduk.

Do země totiž unikají těžké kovy. Majitel skládky, firma Spenet je v konkurzu. Nezaplatila tak ani pokutu, kterou jí uložila Inspekce životního prostředí. „Ta pokuta je vymáhána i nadále, nicméně s jakou úspěšností, toť otázka,“ řekl ředitel hradeckého inspektorátu životního prostředí Lukáš Trávníček.

Stejně musel kraj postupovat i v Brněnci. Kvůli nevyjasněným vlastnickým vztahům se čekalo téměř deset let na likvidaci chemikálií v tamní továrně. „Došlo k likvidaci a odvozu chemikálií a původních obalů, které byly otevřeny. Byla tam barviva, která mohla kontaminovat okolí,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD).

Hejtmanství bude po obou firmách náklady na sanaci vymáhat. Ovšem šance na to, že peníze získá jsou velmi malé.