Karvinská porodnice z osmdesátých let prošla modernizací za 41 milionů

Moravskoslezský kraj dokončil rekonstrukci poslední porodnice, která byla v původním stavu. Gynekologicko-porodnické oddělení v Karviné-Ráji z osmdesátých let prošlo kompletní rekonstrukcí a modernizací za více než čtyřicet milionů.

Osmdesát pět procent nákladů pokryly evropské fondy, patnáct procent přidal zřizovatel karvinské nemocnice - Moravskoslezský kraj. „Touto rekonstrukcí jsme dokončili opravy porodnic všech krajských nemocnic,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Jiří Martínek z ČSSD.

Nové přístroje za šest milionů

Nejvíce peněz stály stavební úpravy, nový nábytek je za pět a čtvrt milionu, přístroje za více než šest milionů. Patří mezi ně moderní ultrazvuk, který umožní vyšetření těhotných už ve dvacátém týdnu. „Dosud musely maminky na toto vyšetření dojíždět do Ostravy. První pacientky máme objednané na příští týden,“ uvedl primář oddělení Petr Fiala.

Nemocnice pořídila mimo jiné čtyři moderní polohovací stoly. Pro rodičky budou k dispozici v samostatných boxech. Dosud dělily rodící ženy pouze plenty. „Nové polohovací stoly také umožní rodičkám vybrat si polohu, která jim nejvíce vyhovuje - třeba vkleče. Samozřejmě se počítá s přítomností otce nebo jiného člena rodiny, případně porodní duly,“ uvedl primář.

Operační sál je součástí porodních sálů

Vůbec nejdůležitější je podle něho nové umístění operačního sálu. „Podařilo se včlenit operační sál přímo do prostor porodních sálů. Díky tomu budeme moci zahájit císařský řez do deseti minut od indikace,“ řekl Fiala.

Začátek oprav se několikrát posouval. „Zpoždění způsobily komplikace při výběrovém řízení. Buď se přihlásil jen jeden uchazeč, nebo se ti neúspěšní odvolali,“ informoval ředitel nemocnice Petr Kovařík.

Porody v novém začnou příští týden

Rekonstrukce trvala přes půl roku. Během ní ženy rodily v náhradních prostorách nemocnice. V pátek 11. prosince si mohou nové oddělení prohlédnout budoucí maminky i další zájemci. První porod v novém lékaři plánují na příští pondělí. Loni se v této nemocnici narodilo sedm set padesát čtyři dětí.