Opavský Limonádový Joe zběhl ze saloonu do kabaretu

Limonádový Joe má kolty proklatě nízko, pije Kolalokovu limonádu a zpívá lahodným tenorem. Westernová parodie podle Jiřího Brdečky neopouští divadelní scény ani televizní obrazovky. Opavské divadlo ji nastudovalo poprvé. Režisér Dominik Beneš komedii přenesl ze saloonu do kabaretu ve stylu Moulin Rouge.

Černovlasý pistolník z nové inscenace Slezského divadla Opava je poněkud jiný než Limonádový Joe, jak ho lidem vtiskl do paměti slavný stejnojmenný film Oldřicha Lipského z roku 1964 s hudbou Jana Rychlíka a Vlastimila Hály.

Režisér: Nechtěli jsme dělat kopii filmu

„Nechtěli jsme udělat kopii toho filmu, chtěli jsme látku zpracovat po svém. Nedrželi jsme se ani westernových kulis. Myslím si, že dneska už to divákům moc neříká,“ říká režisér představení Dominik Beneš.

Z orchestřiště udělal bar v šantánu, kabaret rozšířil i do hlediště. „Diváci se mají, doufám, na co těšit. Budou také vtahováni do děje. Původní gagy v naší inscenaci samozřejmě zůstaly. Herci jich tam dokonce spoustu přidali,“ dodává mladý režisér.

Reportáž: Premiéra Limonádového Joea v Opavě

I když pochází z Opavy, v tamním divadle pracuje jako režisér poprvé. Debutoval roku 2012 operou Bedřicha Smetany Tajemství v divadle J. K. Tyla v Plzni. Letos například režíroval v Národním divadle v Praze dvě krátké opery Slavík a Jolanta od Igora Stravinského a Petra Iljiče Čajkovského.

Jako Tornádo Lou se představí Hana Fialová

Do rolí obsadil kromě stálých členů souborů Slezského divadla i hosty. Jako Limonádový Joe se budou střídat Vratislav Běčák a Roman Harok. „Joe mě velice baví, hlavně jeho nevídaná upřímnost a naivita," říká Roman Harok z Národního divadla moravskoslezského. 

V roli barové zpěvačky Tornádo Lou alternují Katarína Jorda, Šárka Vykydalová a Hana Fialová, další sólistka Národního divadla moravskoslezského, držitelka Thálie za rok 2014 za roli Edith Piaf v muzikálu Edith a Marlene.

Padoucha Horáce hraje a zpívá Martin Valouch, jako Winnifred se představí Tereza Kavecká a Tereza Bartošová. Scénu a kostýmy navrhla Zuzana Přidalová. Premiéra byla 6. prosince, nejbližší repríza je v úterý 8. prosince.