Frymburská sjezdovka stále čeká na povolení, nyní k umělému zasněžování

UDÁLOSTI: Budoucnost frymburské sjezdovky je stále nejistá (zdroj: ČT24)

I když na svahy hor vyjíždějí první lyžaři, v jihočeském Frymburku stále není jisté, zda se po dvou letech podaří znovu zprovoznit zdejší sjezdovku. Po rekonstrukci v roce 2013 nebylo možné otevřít kvůli chybějícímu stavebnímu povolení na jednu ze staveb. Nyní se objevil jiný problém v podobě umělého zasněžování. Kvůli dlouhému čekání už se na provozovatele začala hněvat i frymburská radnice.

Zatímco v sousedním Lipně nad Vltavou již stanovili, kdy se začne lyžovat, ve Frymburku místním lyžařům pohasíná naděje, že by si v nadcházející zimě mohli zalyžovat doma. Na zprovoznění sjezdovky a vleku marně čekají již dva roky.

Po dvou letech snahy o získání dodatečného stavebního povolení se objevil nový problém – na první pohled marginální, ale pro relativně nízko položenou sjezdovku (asi 700 m n. m.) zásadní. „Údajně není povolení na umělé zasněžování,“ řekl frymburský místostarosta Bedřich Kučera. Radnice se na majitele areálu zlobí, tvrdí, že mu při shánění povolení vycházela vstříc, a přesto se stále nelyžuje.

Manažerka skiareálu Jaroslava Račáková věří, že se jí podaří povolení vyjednat. Nestane-li se tak, půjde o další vleklou potíž. „Pokud to dopadne pro nás špatně, tak bude potřeba vliv stavby na životní prostředí – což je EIA,“ přiznala. Lhůty v řízení EIA jsou přitom stanoveny tak, že by se přinejlepším stihlo do příští zimy.

Frymburským tak hrozí, že třetí zimu za sebou budou mít na výběr pouze mezi velkými skiareály v okolí. Na místní sjezdovce se nelyžuje již od ledna 2014, kdy vyšlo najevo, že rekonstrukce lyžařského parku neproběhla zcela v souladu se stavebními povoleními.

Chybělo u pohyblivého pásu pro lyžařskou školu. Stavební úřad proto nepovolil provoz celého skiareálu. „Dokud nebude vydáno dodatečné stavební povolení a následně stavba zkolaudována, neměl by být užíván,“ uvedl Vilém Rada ze stavebního úřadu v Horní Plané.

Dodatečně získat povolení nebylo snadné. Investor musel čekat na změnu územního plánu, v mezidobí se navíc do věci výrazněji vložil úřad městysu, protože po změně výměry pozemků se stal jejich majitelem. „Museli jsme přepracovat projekt a změnit smlouvy. Teď čekáme na podepsání smluv s městysem,“ poznamenala Jaroslava Račáková.

Kvůli novému problému s umělým zasněžováním zatím zůstává frymburská sjezdovka třetí sezonu za sebou bez lyžařů. Pokud napadne dost přírodního sněhu, mohl by začít jezdit alespoň starý vlek nad areálem. Vše ostatní je zatím nejisté.