Místo červeného koberce stojí u karlovarského Thermalu betlém a stánky s punčem

Události v regionech: Vánoční trhy v Karlových Varech a v Chebu (zdroj: ČT24)

Vánoční trhy v Karlových Varech už roky hledají vhodné místo. Radnice je neustále přesouvala, což mělo vliv na jejich podobu i atmosféru. Teď se město dohodlo s hotelem Thermal - stánky stojí na místě, kde během festivalu chodí hvězdy po červeném koberci.

V předchozích letech se v Karlových Varech konaly vánoční trhy v Zeyerově ulici, na parkovišti ve Varšavské ulici, na náměstí Dr. M. Horákové a v dolní část pěší zóny T.G. Masaryka. Město chce jejich neustálé stěhování ukončit a najít jedno, stálé místo.

Letos poprvé se proto vánoční trhy přesunuly na pozemky státního hotelu Thermal. „Karlovy Vary se od nepaměti perou s tím, že nemají svoje centrální náměstí, a to je náš velký handicap,“ řekl primátor Karlových Varů Petr Kulhánek (KOA).

Nové trhy měly u obyvatel města ohlas už první adventní neděli. Rozsvícení vánočního stromu si nenechaly ujít zhruba dva tisíce lidí. Město za pronájem plochy na čtyři týdny zaplatilo hotelu 170 tisíc korun.

„Je to obchodní vztah, je to win to win. My jsme majitelé tohoto náměstí, a když Karlovy Vary říkají, že nemají náměstí, máme ho,“ uvedl k tomu ředitel Thermalu Rudolf Mašata.

Cheb se inspiroval vánočními trhy v Bavorsku

Pro krajské město jsou vzorem vánoční trhy v Chebu. Ty každoročně přilákají přes 20 tisíc lidí, včetně zahraničních turistů. „Město Cheb se inspirovalo v Bavorsku, kde je zvykem dělat tematické vánoční trhy,“ řekl starosta Chebu Petr Navrátil (ČSSD).

O úrovni vánočních trhů ve městech rozhodují i peníze. Karlovy Vary navýšily svůj příspěvek na 1,5 mil korun. To je asi trojnásobek částky, kterou dávaly v minulosti. Cheb za stánky, program a další atrakce platí 4,5 milionu korun.