Státní záchranka místo krajských. Jejich centralizaci navrhují lékaři

Vznik jediné centrálně řízené záchranky navrhuje Česká lékařská komora. Jednotná organizace by podle zastánců centralizace napomohla lepší komunikaci a hospodaření. Návrh se ale nelíbí například Jihomoravskému kraji. Nyní si záchrannou složku spravuje každý kraj sám.

„Česká republika je příliš malá na to, abychom si vytvářeli 14 autonomních zdravotnických systémů a je to prostě plýtvání, plýtvání prostředky,“ okomentoval návrh prezident České lékařské komory Milan Kubek. Podle něj a dalších zastánců by centralizace mohla usnadnit i komunikaci a koordinaci při velkých neštěstích, kdy se na zásahu podílí záchranky z různých krajů.

Na obtížnou spolupráci mezi jednotlivými kraji upozornil také předseda sněmovního zdravotního výboru Rostislav Vyzula (ANO). „Dokonce jsem slyšel, že ani nefungují na jednotné frekvenci, aby se dorozumívali v případě velkých zásahů,“ zmínil.

Rostislav Vyzula (ANO) hovoří o centralizaci záchranek (zdroj: ČT24)

Jediná záchranka by také znamenala jednotné výběrové šetření, které by podle něj bylo ekonomicky výhodnější. „Jsem přesvědčen, že je to dobrá myšlenka. V současné době, kdy existuje 14 záchranných služeb, tak existuje 14 výběrových řízení na všechno možné. Na léky, na přístroje, na sanitky," vyjmenoval Vyzula.

Jihomoravský kraj s návrhem nesouhlasí

Naopak hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD) návrh s nadšením nepřijímá. „Asociace krajů České republiky zásadně odmítá hloupý nápad České lékařské komory na centralizaci záchranných služeb,“ okomentoval situaci hejtman. Upozornil, že o podobě služby bylo už dříve rozhodnuto zákonem.

Jihomoravský hejtman považuje návrh za hloupý (zdroj: ČT24)

Výhodu současného systému vidí v provázání záchranek s regionálními systémy zdravotnictví a nemožnosti jejich privatizace. „Odmítáme argument, že je potřeba centralizovat záchranky kvůli bezpečnostním důvodům. Mají zpracovány plány v rámci Integrovaného záchranného systému, každoročně probíhají cvičení po celé republice a je trénovaná součinnost," vysvětlil Hašek.

Fungování je prý bezproblémové

Podle něj neexistuje žádný důvod, proč by měly být centralizovány, a služby fungují bezproblémově ve všech krajích. S tím souhlasí i ředitel krajské záchranky Milan Klusák. „Záchranné služby působí v kraji už více než deset let a působení je bezproblémové. Nemyslím si, že je to šťastný krok,“ řekl Klusák. Doplnil, že každá krajská služba má jiné podmínky, protože pracuje v odlišném terénu.

Milan Klusák o fungování krajské záchranné služby (zdroj: ČT24)

„Samozřejmě že budou lokální místa, která budou znát problematiku. Budou rozhodovat o tom, jak bude služba rozmístěna. Je jasné, že se nebude rozhodovat centrálně jenom z Prahy,“ reagoval Vyzula. Dodal, že myšlenka je zatím pouze v rovině úvah. „Vím, že ji sjezd České lékařské komory schválil a podpořil, ale ještě není vytvořena ani legislativní forma,“ uzavřel.

Ve sporu jde také o peníze. Dosud polovinu záchranářských rozpočtů financují kraje, druhou pojišťovny. Jen pro jihomoravské záchranáře je to celkem půl miliardy ročně. Pokud by záchranky skutečně přešly pod stát, kraje hrozí, že své investice budou chtít zpět.