Starostu Hnojníku obžalovaného kvůli přestavbě hasičárny soud osvobodil

Okresní soud ve Frýdku-Místku osvobodil starostu Hnojníku Miroslava Molina, který měl před dvěma lety antidatovat dodatek smlouvy na rekonstrukci hasičské zbrojnice. Zahladil tím fakt, že firma předala stavbu se čtyřicetidenním zpožděním. Pokud by obec vymáhala více než milionové penále, zaplatila by tím celou přestavbu. Soud dospěl k závěru, že to nebyl trestný čin.

Starosta podbeskydské vesnice Hnojník sice antidatoval dodatek smlouvy se stavební firmou, podle soudu to ale není trestné. Obžaloba ho viní ze zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinností při správě cizího majetku.

Zastupitelé podle soudu s úpravou smlouvy souhlasili

„Obžalovaný není vinen. Vytýkané jednání nenaplnilo znaky trestného činu,“ shrnul mluvčí okresního soudu ve Frýdku-Místku Vítězslav Božoň. Důležité byly výpovědi zastupitelů, kteří měli změnu termínu dokončení rekonstrukce hasičské zbrojnice a rozsah víceprací odhlasovat. Podle státní zástupkyně Martiny Jedličkové si mysleli, že ve skutečnosti hlasují o jiném dodatku.

Soud zprostil viny starostu Hnojníka Molina

Soudce však po dokazování dospěl k závěru, že zastupitelé věděli, co schvalují a k úpravě smlouvy se stavební firmou vyjádřili vůli. To, že ji starosta naplnil tím, že dokument antidatoval, k jeho odsouzení podle soudu nestačí.

Starosta je už pravomocně odsouzený kvůli stavbě vodovodu

„Nikdy bych obec Hnojník vědomě nepoškodil. Šlo pouze o administrativní chybu,“ reagoval starosta Miroslav Molin. Rozsudek zatím není pravomocný. Státní zástupkyně si ponechala lhůtu na rozmyšlenou, zda se odvolá.

Molin je už pravomocně odsouzený kvůli stavbě kanalizace v roce 2012. Společně s dalšími radními dostal loni podmínku za to, že při výběrovém řízení zvýhodnil jednu firmu. Soud ho potrestal dvouletým podmínečným trestem, ale nezakázal mu pracovat ve vedení obce, takže mohl zůstat starostou.

Přes tyto trestní kauzy má Molin stále podporu obyvatel. Když začalo přelíčení kvůli hasičské zbrojnici, poslali k soudu petici na jeho podporu. Podepsalo ji tři sta padesát lidí. Hnojník jich má celkem jeden a půl tisíce.