Strážníci si na hlídky půjčují koně od soukromníka, vyjde to mnohem levněji

Zprávy: Strážníci si půjčují koně, vyjde to mnohem levněji (zdroj: ČT24)

Zdiby u Prahy a okolí nově hlídají strážníci na koních. Půjčují si je od soukromého chovatele. Je to mnohem levnější, než kdyby se o ně starali sami. Před lety například zrušila kvůli vysokým nákladům jízdní oddíl kladenská městská policie.

Strážníci ze Zdib hlídají severně od Prahy pět obcí a desítky chatových osad, ve kterých žije víc než 17 tisíc lidí. Oblast je kopcovitá, takže na řadu míst se při hlídkách autem nemůžou dostat. Proto využívají koně. 

Jak říká velitel Obecní policie ve Zdibech Luděk Wachtl, jejich roční rozpočet je přibližně tři miliony korun. Náklady na koně by byly sto tisíc korun ročně. Za půjčení zvířat platí přitom obecní policie mnohonásobně méně, měsíčně zhruba tisíc korun.

„Na koních většinou dopoledne nikdo nejezdí, proto nemám problém je půjčovat obecní policii,“ říká majitelka koní z Klecan Kristýna Kvítková.

Strážnice Obecní policie Zdiby na koních
Zdroj: ČT24

Strážníci si koně půjčují zatím jednou týdně. O rozšíření hlídek vedení policie neuvažuje. Podobně jako ve Zdibech uvažují o půjčování koní strážníci už i v dalších městech a obcích.

V Kladně jízdní oddíl zrušili, byl moc drahý

Ustájení, krmení, veterinární vyšetření a kování průměrně stojí desítky tisíc korun ročně. Kvůli vysokým nákladům už některé obce a města jízdní oddíly raději zrušily. Například kladenští strážníci využívali koně od roku 2002. O šest let později je ale prodali.

Podle ředitele Městské policie Kladno Stanislava Procházky byly náklady na udržení jízdního oddílu ročně kolem 600 tisíc korun. „Vedení města to vyhodnotilo jako neadekvátně drahé, a proto jsme koně zrušili,“ dodal.