V Krkonoších zahajují provoz další areály, lyžuje se i v Jeseníkách a na Klínovci

Zahájení lyžařské sezony nebrání ani nadprůměrně vysoké teploty letošní zimy. Na sjezdovce Anděl na Černé hoře v Krkonoších se lyžuje už od konce minulého týdne a od soboty bude v provozu i areál v Peci pod Sněžkou. Ski Resort Černá hora - Pec spustí v sobotu taky dvě nové lanovky - šestisedačkovou Hofmanky Express a čtyřsedačkovou Zahrádky Express. V Krkonoších se ale lyžuje i v Mladých Bukách a od soboty přibude Malá Úpa. V provozu je také Skiareál Branná v Jeseníkách a Klínovec v Krušných horách.

Krkonoše - Černá hora, Pec, Mladé Buky a Malá Úpa

Jak uvedl ředitel SkiReosortu Černá hora - Pec Petr Hynek, o víkendu budou na Černé hoře k dispozici asi 4 kilometry sjezdových tratí a v Peci pod Sněžkou rovněž čtyři kilometry. „Skiresort nabídne o víkendu návštěvníkům celkem osm kilometrů sjezdovek. Na nich je okolo 40 centimetrů technického sněhu,“ řekl Hynek.

Zcela nová je šestisedačková lanovka s bublinou a vyhříváním Hofmanky na Černé hoře. Čtyřsedačková lanovka Zahrádky v Peci pod Sněžkou nahradila kotvový vlek.

„Běžkaři mají na vrcholu Černé hory upravených asi pět kilometrů tratí, jde o cestu k vysílači a svážnice za Sokolskou boudou a pod Černou boudou,“ dodal Hynek.

Od minulé soboty je v provozu středisko Mladé Buky, kde mají lyžaři k dispozici jeden vlek s 600 metrů dlouhou sjezdovkou. Skiareál Malá Úpa v sobotu spustí polovinu sjezdovky Pomezky.

Šestisedačkovou lanovku s bublinou a vyhříváním letos postavil i Skiareál ve Špindlerově Mlýně. Její spuštění naplánoval na 12. prosince. Špindlerovská šestisedačka nahradila čtyřsedačkovou lanovku na Pláně.

Lyžování na Černé hoře v Krkonoších
Zdroj: Josef Vostárek/ČTK

Jeseníky - Branná

Vleky minulý týden spustily rovněž Jeseníky. O víkendu tam dorazila asi tisícovka lyžařů. Přes týden se však kvůli nedostatku sněhu musely sjezdovky zase uzavřít. Od pátku znovu funguje sjezdovka ve Skiareálu Branná. Na tratích kvůli teplému počasí leží jen dvacet centimetrů sněhu.

„Máme otevřenou jenom modrou sjezdovku, tou vždycky začínáme. Má délku asi 600 metrů. Čekáme na chladnější počasí,“ řekl provozovatel skiareálu Rostislav Procházka.

S lyžemi mohou do nejvyšších partií Jeseníků vyrazit i běžkaři. Využít mohou trasy na Ovčárně. O znovuotevření areálu na Červenohorském sedle, kde se lyžovalo už minulý víkend, se rozhodne v pátek odpoledne.

Krušné hory - Klínovec

V pátek začala lyžařská sezona ve Skiareálu Klínovec na sjezdovce Dámská, rozjela se i stejnojmenná lanovka, řekl mluvčí klínoveckého areálu Adam Svačina. Ostatní areály v Karlovarském kraji už také začaly zasněžovat, teplé počasí ale začátek sezony ještě oddálí.

V Jizerských horách se tento víkend lyžovat nebude

Ve skiaráelu Rejdice na pomezí Jizerských hor a Krkonoš se o víkendu lyžovat nebude. Sněhu je sice na kilometrové sjezdovce dostatek, kvůli teplu ale nelze trať rolbou upravovat, řekl majitel areálu Martin Martínek. Areál byl minulý víkend jediný v Libereckém kraji, kde se dalo lyžovat.

Události: Kde už se na českých horách lyžuje (zdroj: ČT24)

„Je to měkké, jsou dva stupně nad nulou. Nemá cenu to zprovoznit jen na víkend, zničili bychom si podklad. Raději počkáme na ochlazení,“ uvedl Martínek.

Na ochlazení čekají i další areály v Libereckém kraji včetně toho největšího, který je v krkonošské Rokytnici nad Jizerou. „Zbývají nám tak dva dny zasněžování, abychom mohli pustit všechny lanovky a vleky. Vše bude v provozu kromě červené sjezdovky, ta si vyžádá o něco více času,“ uvedl ředitel skiareálu Michal Kopecký.

Orlické hory by mohly sezonu spustit až další víkend

V Orlických horách chtělo zahájit v sobotu sezonu středisko Říčky, ale oteplení v minulých dnech mu plány překazilo. „Zásoby sněhu v hromadách si chceme ušetřit. Pokud bude příznivé počasí, mohla by sezona začít o víkendu 12. až 13. prosince,“ uvedl vedoucí střediska Petr Kánský.

V jižních Čechách se lyžovat zatím nedá, nedočkavci musí za hranice na rakouský Hochficht

V lyžařských areálech na jihu Čech se zatím lyžovat nedá. Kvůli oblevě a současným vysokým teplotám tam není dostatek sněhu. V Lipně nad Vltavou i na Zadově chtějí sezonu zahájit do konce roku, předběžně zatím plánují termín 19. prosince.

V pátek 4. prosince se ale začalo lyžovat na Hochfichtu hned za rakouskými hranicemi. Podmínky tam sice nejsou ideální, ale pro nedočkavce jsou připravené dva kilometry na jedné ze sjezdovek, na které leží asi 25 cm sněhu.