Jedno z největších úložišť toxického odpadu je na prodej

Jedno z největších úložišť toxického odpadu je na prodej (zdroj: ČT24)

Areál ve Lhenicích na Prachaticku se stovkami tun toxických látek je ke koupi. Prodává ho majitel, tedy Panství Bechyně, firma, která je spojena s Josefem Šťávou, známým z kauzy Diag Human. Haly s nebezpečnými odpady, které inspekce podle množství látek považuje za jedny z největších v Česku, nabízí za 300 tisíc korun.

Chemikálie v areálu zanechala soukromá společnost, která si ho v 90. letech pronajala. Podle ekologů jde o obvyklý scénář z 90. let. Firma odebrala odpad, jehož likvidace byla drahá, složila ho v pronajatém areálu a zanikla. Jedy ale zůstaly. Po patnácti letech dohadů teď majitelé areálů objekty prodávají.

Podle inspekce jsou uvnitř odpady z olejových transformátorů, zářivky a nádoby s nebezpečnými chemickými látkami, kontaminovaná je i část zeminy. „Jedná se o významné ohrožení životního prostředí,“ uvedl ředitel českobudějovické inspekce životního prostředí Vladimír Jiráček.

Majitelé areál nabízejí vlastníkům pozemků, na seznamu je i radnice. Do ledna se musí rozhodnout, zda areál plný chemikálií koupí. Miliony na likvidaci odpadu ale obec nemá. „Odpad bychom mohli zlikvidovat jedině se státní nebo krajskou pomocí,“ uvedla starostka Lhenic Marie Kabátová.

Kraj ale peníze neuvolní, k postupu majitele areálu má zásadní výhrady. „Odpad musí zlikvidovat majitel pozemků,“ uzavřel hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD).