Zastupitel–rekordman nebyl na jednání už tři roky, kvůli sporům s kolegy

Zastupitel – rekordman nebyl na jednání už tři roky (zdroj: ČT24)

Zastupitel Pardubického kraje Jan Tichý za ČSSD od zvolení nevykonává svůj mandát, mezi politiky je rekordmanem v počtu absencí. Přesto první dva roky pobíral zastupitelský příspěvek 3200 korun, než mu ho loni hejtmanství odebralo. Politik sám tvrdí, že rezignaci nechystá a zastupitelé ho odvolat nemohou.

Před krajskými volbami patřil Jan Tichý mezi favority na funkci hejtmana. Získal post zastupitele, zúčastnil se ustanovujícího jednání, pak už nepřišel. Do zastupitelské lavice tak Jan Tichý neusedl více než tři roky. Z celkem patnácti jednání zastupitelstva se ani neomluvil.

Jan Tichý České televizi potvrdil, že odmítá se svými spolustraníky komunikovat. Odkazuje se na kauzu z roku 2011, kdy na veřejnost pronikly odposlechy, ve kterých žádal jeden z členů ČSSD od podnikatele miliony korun za zprostředkování veřejných zakázek. Figurovalo v nich i jméno Jana Tichého, ten tvrdí, že se ho tím spolustraníci snažili zdiskreditovat.

Spolustraníci Jana Tichého několikrát vyzvali, aby rezignoval. To ale zastupitel odmítl. „S takovými lidmi tam ani nehodlám být, ale zároveň jsem nepovažoval za vhodné a správné, abych já odstupoval a oni tam zůstávali, a proto jsem tam vytrval, byť tam nechodím,“ řekl Tichý s tím, že v krajských volbách v příštím roce už kandidovat nebude.