Na nejlepší ochotnické divadlo se v srpnu bude i nadále jezdit do Hronova

Události v regionech: Jiráskův Hronov ve spisovatelově rodišti zůstane (zdroj: ČT24)

Jiráskův Hronov, nejstarší přehlídka amatérských divadel v Evropě, zůstane i nadále v rodišti Aloise Jiráska. Přitom ještě v úterý byla budoucnost festivalu nejistá. Organizátoři totiž s městem řešili podobu dalšího ročníku. Už během toho letošního se objevily zprávy, že by se přehlídka mohla přestěhovat do úplně jiného města.

Jiráskův Sokolov, Jiráskovy Poděbrady nebo třeba Jiráskova Česká Třebová? I takhle černé myšlenky napadaly místní, když se dozvěděli, že Hronov už je divadlu malý, a že by o zavedenou přehlídku mohlo město přijít.

Ubytování pro účastníky a hosty tradičně zajišťoval internát hotelové školy. „Ta bohužel v loňském roce skončila v insolvenci. Takže nám letos chybělo 250 lůžek,“ uvedla starostka Hronova Hana Nedvědová (Patrioti).

Archivní snímek z Jiráskova Hronova
Zdroj: ČT24

Například Miroslav Houštěk z Hronova je ochotník, a navíc je stejně starý jako tamní festival. Divadlu se věnuje skoro sedmdesát let. I jeho zprávy o stěhování vyděsily. „Osobně jsem přesvědčen, že to nemůžou dát z Hronova pryč,“ uvedl. Město totiž podle něj vždy na deset prázdninových dní doslova rozkvete. 

Dohady trvaly měsíce a do věci se chtěli vložit i místní poslanci nebo Královéhradecký kraj. Nakonec se musel mimořádně sejít festivalový výbor. Teprve tam se ukázalo, že celá bouře je vlastně jen komedie plná omylů.

„Jiráskův Hronov se nikam přesouvat nebude a všechny tyto domněnky, které dříve zazněly, vyvrátila i ředitelka NIPOSu Lenka Lázňovská,“ uvedla mluvčí pořadatelské agentury NIPOS Marcela Hančilová.

Archivní snímek z Jiráskova Hronova
Zdroj: ČT24

Výhrady pořadatelů ale zůstávají. Šestitisícový Hronov navštíví během festivalového týdne i třináct tisíc diváků a herců. Radnice musela slíbit, že pro ně do příštího roku najde lepší zázemí.

„Já osobně jsem oslovila občany, aby nám pomohli s ubytováním v soukromí,“ dodává starostka Hronova.

  • Jiráskův Hronov je mezinárodní festival amatérského divadla. Název nese podle místního rodáka, spisovatele Aloise Jiráska. Festival je mezidruhový, konají se tu inscenace činoherního, pohybového či experimentálního divadla. Současně s divadelními představeními se zde konají výstavy. V rámci festivalu probíhají vzdělávací semináře, workshopy či diskuzní kluby. Koná se většinou na začátku srpna.
  • Hlavní program tvoří výběr nejlepších inscenací z celostátní přehlídky, kam se probojovaly nejlepší ochotníci z krajských přehlídek.
  • Festival vznikl v roce 1931, což jej činí nejstarší přehlídkou ochotnického divadla v Evropě. Do roku 1951 se vždy odehrála alespoň jedna inscenace, provoz festivalu nepřerušila ani druhá světová válka. Od roku 1991 se přehlídky účastní i zahraniční soubory.