V Plzni se příští rok bude mohutně investovat, počítá s tím návrh rozpočtu

Události v regionech: Plzeň plánuje v roce 2016 výrazné investice (zdroj: ČT24)

Radní v Plzni schválili návrh rozpočtu na příští rok. Příjmy města oproti minulým letům výrazně stouply, přiblížily se k hranici šesti miliard korun. V plánu je tak celá řada investičních akcí. Budou se například opravovat silnice, vyřešit by se také měla často kolabující doprava v Plzni.

Karlovarská třída je jedním z kritických míst plzeňské dopravy. Řidiči tam často stojí v kolonách. Už brzy by se to ale mělo změnit. Silnice se příští rok o jeden jízdní pruh rozšíří. Stát to bude 15 milionů korun.

Náměstek primátora Plzně Petr Náhlík (KDU-ČSL) uvedl, že tento jízdní pruh by měl sloužit především autobusům. „Samozřejmě počítáme s tím, že by ho měla využívat i hasičská auta a sanitky, které obsluhují fakultní nemocnici,“ řekl.

Na Karlovarské třídě se bude z celé Plzně příští rok pracovat nejvíc. Pokračovat se bude i v rekonstrukci tramvajové trati. A právě tato oprava bude ze všech nejdražší – stát bude sto milionů.

Modernizovat se bude i fotbalový stadion

Dělníci se pustí i do modernizace tribuny fotbalového stadionu. Vymění sedačky. Přibude nové zázemí jak pro záchranku, tak i pro hráče. Náklady budou 47 milionů korun.

Plzeň bude mít v rozpočtu zhruba o 600 milionů korun víc než letos. Dohromady počítá s příjmy okolo šesti miliard. Na straně výdajů města – kromě provozních – zatíží rozpočet hlavně zajištění veřejné dopravy.

  • Provozní výdaje – 4,3 mld. Kč
  • Zajištění veřejné dopravy – 833 milionů Kč
  • Výdaj celkem – 5,7 mld. Kč

Ekonomický náměstek primátora Pavel Kotas (ČSSD) řekl, že asi nejvýznamnější vliv na rozpočet bude mít prodej vodárenské infrastruktury Vodárně Plzeň. „Tam získáváme finanční částku asi 860 milionů korun,“ doplnil.

Magistrát letos vodárnu koupil. A právě vynaložené peníze by měl prodejem infrastruktury získat zpět.

Opoziční zastupitel Michal Vozobule (TOP 09) ale říká, že půjde o příjem, který de facto nahrazuje letošní výdej. „Takže se nejedná o v pravém slova smyslu přebytkový rozpočet, ale o rozpočet, který spíš nahrazuje výdej z letošního roku,“ uvedl Vozobule.

Návrh rozpočtu už sice schválila rada města. Příští týden musí ale ještě projít plzeňským zastupitelstvem.