Zastupitelé Ústí nad Labem schválili rozpočet na příští rok

Události v regionech: V Ústí nad Labem rozpočet neschválili (zdroj: ČT24)

Na druhý pokus schválili zastupitelé Ústí nad Labem návrh rozpočtu města na rok 2016. Klíčový dokument přijali těsnou nadpoloviční většinu 19 hlasů. Oproti původnímu návrhu, který dřív zastupitelé o jediný hlas neschválili, počítá upravený rozpočet s vyššími daňovými příjmy a dalšími investicemi. Opoziční zastupitelé z hnutí PRO!Ústí a Nezařazení s TOP 09 opustili jednací sál. Kvůli způsobu hlasování se chtějí obrátit na ministerstvo vnitra.

Rozpočet počítá s příjmy ve výši 1,497 miliardy a výdaji 1,359 miliardy. Přebytek město použije na splátky starých úvěrů. Původní návrh zastupitelé neschválili. Nepodpořila ho opozice a také Michaela Vaňková (ČSSD) a Martin Beneš (nez.). Opozice poukazovala na to, že přidáno dostávají jen sportovní kluby a město nepamatuje na evropské projekty.

V čele města jsou čtyři bývalí zastupitelé hnutí ANO a dva z Ústeckého fóra občanů. Pro klíčové body mají většinou podporu ČSSD, ODS a KSČM a dalších dvou bývalých členů ANO. V sedmatřicetičlenném zastupitelstvu tak má většinu od 19 do 21 hlasů.

Zastupitelka Vaňková rozpočet nepodpořila kvůli odvolání bývalé ekonomky ústecké zoo

Návrh rozpočtu ale napoprvé nezískal podporu Vaňkové a Beneše, kteří vedení města dosud většinou podporovali. V hlasování o nové verzi městského rozpočtu už ho Beneš podpořil, Vaňková v sále nebyla.

Vaňková, která se prvního hlasování zdržela, řekla, že rozpočet nepodpořila kvůli Janě Černé. Členka ČSSD Černá byla dlouholetou ekonomkou ústecké ZOO. Z funkce ji odvolal bývalý ředitel Jiří Bálek, s jejími službami nepočítá ani pověřený ředitel Bořek Voráč. „Myslím si, že pro zoologickou zahradu udělala (Černá) hodně a mrzí mě, že musela odejít,“ řekla Vaňková. Na dotaz, co má Černá společného s rozpočtem téměř stotisícového města, Vaňková připustila, že nic. „Je to prostě o tom, že se dodržovaly určité dohody a nedohody,“ řekla bez bližších podrobností Vaňková.

Zastupitelé po neschválení původního návrhu pokračovali v projednávání dalších bodů. Po několika hodinách vedení města navrhlo, aby se k rozpočtu v upravené verzi zastupitelé vrátili. Oproti původnímu návrhu vedení města navýšilo o 25 milionů daňové příjmy a přidalo některé investice. S tím, aby se večer projednávala nová verze rozpočtu, nesouhlasila opozice, která opustila jednací sál. „Nehodláme se účastnit téhle taškařice, tohle je absolutní precedens, to není možné. Čekali jsme konstruktivní návrh. Celé to odložit a přijít s rozpočtem znovu. Dneska se to tlačí silou a to nechceme poslouchat," řekl Martin Mata (Nez. a TOP 09).

Další ze zastupitelů David Daduč (PRO!Ústí) namítal, že vrácením se k už projednanému bodu mohl být porušen zákon o obcích. „Já si myslím, že ten postup, který vedení města schválilo, není v souladu se zákonem, proto zvážíme podání podnětu k ministerstvu vnitra, aby prověřilo, jestli zastupitelstvo v této věci postupovalo správně,“ doplnil Daduč.

Rozpočet takřka bez investic

Rozpočet nepočítá s mnoha investicemi. Krajské město splácí několik úvěrů, v příštím roce by mělo jít na splátky 220 milionů korun. Jedinou velkou investiční akcí má být příští rok Elektronický odbavovací systém pro městskou hromadnou dopravu. Projekt za zhruba 50 milionů korun měl původně z většiny spolufinancovat ROP Severozápad, město ho ale nestihne do konce roku 2015 dokončit, proto ho musí zaplatit ze svého. Oproti původnímu návrhu počítá i se spolufinancováním stavby kruhového objezdu ve čtvrti Předlice a pěti miliony na tvorbu evropských projektů.