V Poděbradech otevřeli záchrannou stanici – ročně ošetří až 1500 zvířat

Události v regionech: Záchranná stanice pro zvířata v Poděbradech (zdroj: ČT24)

V Poděbradech začala fungovat druhá největší záchranná stanice pro zraněná zvířata v Česku. Ročně by jich tam veterináři mohli ošetřit až 1500. Stavba centra stála 40 milionů korun.

Záchranná stanice v Huslíku u Poděbrad slouží hlavně pro ptáky a savce. Většinu z nich nacházejí lidé náhodou při procházce v přírodě.

Jak uvedla ošetřovatelka Marta Bryndová, pokud je nalezené zvíře poraněné, je dobré ho v pracovních rukavicích umístit třeba do papírové krabice a ihned zavolat do záchranné stanice.

Zvíře zoologové vyzvednou maximálně do 24 hodin. Z Huslíku u Poděbrad pro ně jezdí až do Mnichova Hradiště, Kolína nebo Jičína.

Nejčastější příčinou, proč se zvířata dostávají do záchranných stanic, je srážka s autem. Ve stanici mu poskytnou první pomoc a komplikovanější případy pak řeší s veterinářem. Nově přijatá zvířata jsou dva týdny v karanténě ve speciální místnosti, kam můžou jen vybraní ošetřovatelé.

Ošetřovatelka Marta Bryndová dodává, že větší část zvířat jsou schopni do volné přírody vypustit do dvou měsíců. 

Pokud mládě poprvé otevře oči a vidí člověka, do přírody už ho vypustit nejde

Do přírody se vrací víc než polovina zvířat, zbytek zůstává v záchranné stanici, většinou kvůli trvalým zraněním. Například samička jezevce lesního se do stanice dostala jako čerstvě narozené mládě.

„Bohužel, pokud odchováváte mláďata a první vidí vás, člověka, stáváte se adoptivním rodičem a zvíře zpět do volné přírody vypustit nejde,“ konstatoval ředitel záchranné stanice Luboš Vaněk.

V celém Česku je 30 podobných záchranných stanic. Ročně v nich skončí víc než 20 tisíc zvířat.