Praha část nájemného za Škodův palác zpět nedostane, rozhodl soud

Praha nedostane 618 milionů korun z nájemného za Škodův palác. Městský soud v Praze zamítl nárok města vůči firmě Copa Retail na vrácení peněz. Město musí rovněž firmě zaplatit soudní výlohy ve výši asi dvou milionů korun. Proti rozsudku může Praha do dvou měsíců podat pouze dovolání k Nejvyššímu soudu, což nemá odkladný účinek. Za nájem v paláci Praha zaplatila již více než 1,5 miliardy korun.

Senát městského soudu svým rozhodnutím potvrdil verdikt obvodního soudu pro Prahu 8. Odvolací soud dospěl k závěru, že prvoinstanční soud provedl správně náležitá šetření, uvedla soudkyně. Zároveň prý odvolací senát zkoumal, zda bylo rozhodnutí v prvoinstančním řízení zatíženo chybou v projednávání, jak v odvolání tvrdilo město. V tomto bodě dospěl soud k závěru, že se tak nestalo.

Žalované straně, tedy firmě Copa retail, odvolací soud přiznal náklady na soudní řízení, a to jak za řízení u obvodního soudu, tak u odvolacího senátu. Za první řízení musí Praha zaplatit asi 1,27 milionu korun, za druhé řízení necelých 900 tisíc korun.

Praha dovolání k Nejvyššímu soudu podá

Proti aktuálnímu verdiktu podá Praha dovolání k Nejvyššímu soudu, uvedl právník města Jaromír Císař. S vlastníkem paláce bude jednat i o mimosoudním řešení sporu. „Pro město je primární, aby došlo ke snížení nájmu,“ řekl.

Šéfka Copa retail Abigail Schaeffer rozsudek přivítala. „Tento rozsudek je naprosto v souladu s českým právem a tím, co nám predikovali naši právníci,“ řekla Schaeffer. Ta rovněž uvedla, že ji mrzí, že právníci Prahy chtějí podat dovolání k Nejvyššímu soudu. „Jejich očekávání jsou nerealistická,“ dodala s tím, že s městem bude firma nadále jednat.

Smlouva na pronájem Škodova paláce platí do roku 2026

Město se dožadovalo u soudů vyplacení 618 milionů a snížení podle Prahy předraženého nájemného. Za budovu v centru města, v níž sídlí magistrátní úředníci a která patří firmě Copa Retail, ročně platí 200 milionů korun. Smlouva platí do roku 2026. Po uplynutí dlouhodobého pronájmu by částka vyplacená městem měla převýšit 4,4 miliardy korun.

Odbor dopravně-správních agend ve Škodově paláci
Zdroj: Ivan Babej/ČTK

Nájemní smlouvu město uzavřelo v éře někdejšího primátora Pavla Béma (ODS). Ve Škodově paláci od roku 2006 sídlí většina magistrátních úředníků. Praha původně odhadovala, že přestěhováním a pronájmem uvolněných budov ročně ušetří desítky milionů korun. Místo toho platí stovky milionů a magistrátní budovy zejí prázdnotou.