Novoroční pražský ohňostroj představí devět múz a přesune se na Vítkov

Pražský ohňostroj představí v šesti obrazech devět múz (zdroj: ČT24)

Novoroční pražský ohňostroj bude na téma Inspirace a vyjde na necelý milion korun. Světelná show se ale kvůli stížnostem obyvatel přesune z Letenské pláně na Vítkov. Dodavatele ohňostroje schválila rada města. Rozhodovala se podle ceny, technického zabezpečení i kvality scénáře.

„Vítěz výběrového řízení zrealizuje novoroční ohňostroj za cenu 992 tisíc korun bez daně. Představí v šesti obrazech devět múz, neboť právě ony vyvolávají v lidech inspiraci,“ uvedl mluvčí města Vít Hofman.

Ohňostroj začne prvního ledna v šest hodin večer. Odpálen bude pod sochou Jana Žižky z Národního památníku na Vítkově. Lidé ho díky tomu budou moci sledovat například z Petřína, Riegrových či Letenských sadů. Právě z Letné byl ohňostroj odpalovaný v uplynulých letech. Na hluk si ale stěžovali tamní majitelé zvířat i návštěvníci parku.

„Samozřejmě pejskům vadí hluk, část Letenských sadů byla navíc v době příprav i v průběhu ohňostroje uzavřená. Pokud je možné, aby to bylo v méně využívané oblasti, tak tomu dáváme přednost,“ poznamenal starosta Prahy 7 Jan Čižinský (KDU-ČSL).

obrázek
Zdroj: ČT24

V roce 2013 byl novoroční ohňostroj odpálen z pontonu na Vltavě. Během show ale tehdy zahynuli vodní ptáci, kteří hnízdili na řece. „Ve tmě se stává, že například naráží do konstrukcí tramvajových trolejí na mostech. Byli bychom nejraději, kdyby ohňostroje byly co nejdále od toku Vltavy,“ řekl České televizi ornitolog Lukáš Viktora.

Tradiční oslava nového roku ale z centra města jen tak nezmizí. Jen minulý rok si ji nenechaly ujít tisíce lidí.