Terminál v Uherském Brodě má zpoždění, firmě hrozí pokuta

Dopravní terminál v Uherském Brodě by měl být definitivně hotový do poloviny prosince. Stále se buduje v bezprostřední blízkosti budovy vlakového nádraží, ale část s novými autobusovými nástupišti je už hotová. Firma nyní požádala o další prodloužení termínu, město ale další zdržení odmítá.

Student Dominik Grebík jezdí každý týden vlakem do Olomouce a zpět. „Je to praktičtější, že vlak většinou dojede až na to nové nástupiště, nemusím ještě přebíhat přes nádraží na autobus,“ vysvětlil výhody nového terminálu. Kromě něj využije uzel propojující městskou hromadnou dopravu, linkové autobusy a vlakové spojení denně 4 tisíce lidí.

Dopravní terminál vyrůstá v prostoru bývalých nevyužívaných skladů vedle budovy vlakového nádraží. Na starém autobusovém nádraží u České zbrojovky má zůstat pouze zastávka městské hromadné dopravy.

Stavba má zpoždění téměř dva měsíce

Komplex za 75 milionů si zatím cestující chválí. Nevadí jim ani překračování nedodělaného chodníku nebo provizorní pokladna vlakových spojů. Starosta naopak shovívaný není. „Podle původního termínu už v polovině října tady mělo být vše hotovo, měla tady být dlažba, stromy, mobiliář,“ uvedl starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar (KDU-ČSL).

Reportáž o zpožděné stavbě uherskobrodského terminálu (zdroj: ČT24)

České dráhy se nejprve opozdily s rekonstrukcí budovy. Firma zajišťující venkovní úpravy tak dostala nový termín – 18. prosinec. Teď požádala o nový posun na duben 2016. Městská rada jejich žádost zamítla. „Já věřím, že udělají maximum, denní sankce je 50 tisíc korun,“ řekl starosta.

Fungování terminálu je provizorní

V budově vlakového nádraží měl být také umístěn předprodej pro autobusovou dopravu – zatím ale kvůli rekonstrukci nefunguje. Do konce února tak bude možné koupit jízdenky jenom u řidičů nebo právě v budově bývalého autobusového nádraží, které je od nového terminálu vzdálené téměř půl kilometru.