Bez tepla, vody i elektřiny – v takových podmínkách slouží někteří jihočeští policisté

Události v regionech: Policie na jihočeských hranicích (zdroj: ČT24)

Někteří jihočeští policisté kritizují nerovné pracovní podmínky na hranicích. Ti šťastnější můžou využívat budovy bývalých celnic, kde mají vodu i topení. Jiní jejich kolegové ale tráví službu pod stany nebo ve stavebních buňkách. Majitelé jim totiž nevyužívané budovy celnic, které stojí hned vedle, neotevřeli. Podle státních úředníků nemusí. Stát při prodeji většiny celnic zrušil podmínku, že je majitel musí v případě potřeby policii otevřít.

Na bývalém hraničním přechodu v Nové Bystřici na Jindřichohradecku se policisté střídají 24 hodin. Dva zastavují auta, třetí si mezitím uvnitř suší mokré věci. Společně využívají celé zázemí celnice.

Budovu novobystřické celnice získala radnice od státu v roce 2008 s jasnými podmínkami –deset let ji nesmí prodat a v případě potřeby ji vždy otevře policistům. V říjnu letošního roku to také udělala.

Jak říká tajemník Městského úřadu v Nové Bystřici Rudolf Hubinger, místnosti jsou vytopené, policisté mají k dispozici vodu a mají si kam dojít na záchod.

Halámky: Zázemí v autě nebo v mobilní buňce

Opačným případem je celnice v Halámkách, také na Jindřichohradecku. Policisté tam využívají zaparkované auto. Ohřát se chodí do buňky, kterou napojili na elektrocentrálu. Do blízké budovy se totiž nedostanou. Záchod mají jen chemický a vodu si musí dovážet v kanystrech.

Mluvčí Policie ČR v Jindřichově Hradci Hana Milerová připouští, že úroveň těchto služebních prostor se „drobně“ liší.

Přitom budova celnice v Halámkách, vedle které policisté slouží, je prázdná. Majitel ji chce pronajmout nebo prodat. Při koupi žádnou omezující podmínku ve smlouvě nenašel. S policisty teď jedná. Chce jim pomoci.

„Rozsvítili jsme jim světla, umožníme jim připojení na elektrickou energii,“ řekl spoluvlastník objektu Jiří Boček.

Prodej celnic byl velmi komplikovaný a zdlouhavý

Celnice byly podle bývalých správců téměř neprodejné. Některé čekaly na nového majitele až sedm výběrových kol.

„V případě prodeje ve výběrovém řízení soukromému vlastníkovi ve většině případů nedochází k omezujícím podmínkám,“ konstatoval ředitel Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových v Českých Budějovicích Milan Cícer.

V Nových Hradech už policie stálou službu zrušila

Naopak bývalý hraniční přechod v Nových Hradech policisté už opustili. Situace tam podle nich totiž nevyžaduje trvalý dohled. Přitom ještě v polovině listopadu se tam ve směnách střídali a namátkou kontrolovali auta, která přijížděla z Rakouska. Měli tam k dispozici i mobilní vytápěnou buňku. Ta už ale zmizela a přechod je teď opuštěný. Policie ale ubezpečuje, že i když tam stálé hlídky nemá, místo pod dohledem zůstává.

„Potenciální místa přechodu státní hranice monitorujeme a své síly a prostředky přesouváme dle vyhodnocených informací tak, aby hranice byla stále pod kontrolou,“ řekl mluvčí jihočeských policistů Miroslav Doubek.

Starosta Nových Hradů Vladimír Hokr (nestr.) dodal, že přestože policie na přechodu každý den už není, jejich auta i policisty tam vídá celkem často.

92 zadržených nelegálních migrantů v jižních Čechách

Česko k hlavním trasám uprchlíků nepatří. „Cizinecká policie zajistila od 17. června tohoto roku na území České republiky 3270 nelegálních migrantů. Z toho 92 jich bylo na území Jihočeského kraje,“ uvedla mluvčí Cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Jen v minulém týdnu zadržela policie na území jižních Čech dva cizince bez platných dokladů – oba ve vlacích. Jednoho v Horním Dvořišti, druhého v Českých Velenicích.

Policisté shodně tvrdí, že na některých hraničních přechodech budou působit až do odvolání. Sami předpokládají, že tam stráví pravděpodobně celou zimu.