Jesenické lázně se bojí o čistý vzduch, jejich věhlas zahušťuje dopravu

Lázeňské klima v Priessnitzových lázních v Jeseníkách je výjimečné. Jejich známost ale zároveň hraje proti nim, protože s nárůstem návštěvníků přibývá aut, což by mohlo místo připravit o čistý vzduch. Lázně začaly problém řešit a v listopadu zavedly nový systém parkování.

Ovzduší Priessnitzových lázní, které se nacházejí na svahu Studničního vrchu nad městem Jeseník, pozitivně ovlivňují geologické zlomy pod areálem. Prvky, které se tu uvolňují, řadí Priessnitzovy lázně v naměřených hodnotách na první místo na světě i před známý Bad Goisern v Rakousku.

V oblasti se pacienti léčí hlavně pohybem a Priessnitzovými zábaly. Zdejší lázně jsou navíc spolu s Karlovou Studánkou a Jánskými Lázněmi jediné v Česku, které se mohou pyšnit nálepkou klimatické.

Události ČT: Lázně Jeseník se snaží udržet svůj čistý vzduch (zdroj: ČT24)

Právě věhlas a s ním spojený nárůst návštěvnosti by přitom mohl lázně o devizu připravit. Lázně tak musely zareagovat na větší množství automobilů. Současný systém parkování pak má za cíl všechna auta, která jinak parkují například u krajnice cesty dostat na parkovací místa v areálu. „Pro návštěvníky máme celkem tři placená parkoviště přímo na kopci za sanatoriem Priessnitz," uvedl obchodní ředitel Priessniztových lázní Tomáš Rak s tím, že mají i neplacená místa, kam se vejde sto automobilů.

„Je to reakce jako prevence, aby ovzduší tady zůstalo stále nejčistější v Čechách," dodal Rak. Z parkovišť se hosté dostanou pěšky nebo turistickým vláčkem. Příští rok mají auta z lázní zmizet úplně a například z parkoviště před hotelem Priessnitz vznikne park.

V Jeseníkách si chtějí zbudovat individuální vytápění

Tím však nemusí být všechny hrozby pro výjimečné prostředí lázní odstraněny. Ve městě Jeseník totiž nyní radnice řeší devět žádostí bytových domů, které se chtějí odpojit od centrální kotelny a vybudovat si individuální vytápění.

„Je potřeba udělat nějakou studii, která odborně posoudí rizika, která by ve vztahu k životnímu prostředí mohla být," uvedl jesenický starosta Adam Kalous (ANO) s tím, že ale nechtějí lidem bránit ve výběru způsobu topení.

Masarykovo náměstí v Jeseníku
Zdroj: ČT24

Obavu ohledně vlivu mnozí mají i z průmyslové činnosti v polském příhraničí na severu. Není pro to ale důvod. Podle hodnot sledovaných ministerstvem zdravotnictví jsou měření v lázních hluboko pod normou. Třeba oxidu dusíku je zde sedmkrát méně než stanoví limit.