Litomyšl trápí neukáznění řidiči, chystá úsekové měření na průtahu městem

Většina řidičů prý nedodržuje povolenou padesátku (zdroj: ČT24)

Východočeská Litomyšl chystá úsekové měření rychlosti na průtahu městem. Radnici už došla trpělivost kvůli opakovaným přestupkům na frekventované silnici první třídy, která je spojnicí východních Čech s Moravou a řidiči ji často využívají jako alternativu k D1. Vybrané pokuty mají zaplatit nájem kamerového měřicího systému i platy nových úředníků na odboru dopravy.

„Téměř 80 procent řidičů, které jsme měřili, překročilo povolenou padesátku,“ uvedla mluvčí městského úřadu v Litomyšli Jana Bisová. Radnice vychází z nedávného průzkumu, který ukázal, že například na výjezdu směrem na Svitavy někteří jezdí i víc než osmdesátkou. 

Už brzy je na začátku a konci Litomyšle změří úsekové radary. „My bychom chtěli zkušební provoz spustit v březnu a natvrdo začít měřit v květnu,“ dodává místostarosta města Radomil Kašpar (KDU-ČSL).

Pro vyřizování agendy přijme město osm nových úředníků na odbor dopravy. Na pokutách ale zřejmě vybere miliony korun ročně. „Projekt je stavěný tak, že by měl být samofinancovatelný, v ostatních městech to opravdu tak funguje, že se to samo zaplatí,“ dodává Kašpar.

Vysoké Mýto zvažuje semafory

Stejná frekventovaná silnice prochází také nedalekým Vysokým Mýtem. Tady zatím radnice o úsekovém měření neuvažuje. Přetížené dopravě má ulehčit právě dokončená nová okružní křižovatka a město má v plánu další opatření i kvůli bezpečnosti chodců. „Dle dopravního modelu jsou navrženy různé varianty, včetně dalších okružních křižovatek, případně světelné signalizace,“ vysvětluje místostarosta Roman Baťa (PpVM).