Kostel v Drnovicích jako nový. Na opravu přispěla brněnská farnost

Dominanta Drnovic na Blanensku, kostel Nejsvětější trojice, se po více než dvou měsících zbaví lešení. Řemeslníci během několika dní dokončí opravu věže. A to přesto, že potřebné dva miliony na rekonstrukci se obci sehnat nepodařilo. Tamní farnost si zbývající sumu půjčila.

„Z dálky se to nezdálo, ale když jsme to potom odkryli, tak je to jak papír. Úplně se to sype. Ten stav byl už opravdu havarijní," popsal hlavní konstrukci kostela starosta Drnovic Petr Ducháček (TOP 09). Dřevěné trámy přitom držely střechu bezmála čtyřicetimetrové věže.

Dělníci proto nyní ve výšce dokončují nové krovy a oplechování. Účet za celou opravu vyšel na dva miliony korun. „Ještě nám bohužel stále chybí 200 tisíc. Ale opravy už nejdou zastavit. Rozhodli jsme se, že se do opravy pustíme, i když nebudeme mít celkovou částku," vysvětlil starosta.

Drnovická farnost si na opravu kostela půjčila (zdroj: ČT24)

Farnost si půjčila od brněnského kněze

Na rekonstrukci přispěla nejen obec, ale i Jihomoravský kraj a ministerstvo kultury. Část ale zaplatila i tamní farnost, která peníze získala od dárců. Právě římskokatolická farnost Lysice, pod kterou Drnovice patří, si půjčila zbývajících 200 tisíc. „Doufáme, že se nám tuto částku ještě podaří od lidí vybrat," dodal Ducháček.

Půjčku získala farnost od další farnosti v Brně-Lesné. Nebyla první, která se na tamního duchovního s žádostí o půjčku obrátila. V bance mu totiž leží velký peněžní obnos, zatím bez užitku, a tak pomáhá ostatním. „Chceme stavět tady kostel, asi za nějakých 70, 80 milionů. Prakticky 20 let na to šetříme. Máme asi kolem 50 milionů," vysvětlil farář ve farnosti Brno-Lesná Pavel Hověz.

Drnovice budou splácet z darů

Návrh kostela v Lesné už je schválený. Zatím stojí jen z papíru. V cestě má ještě územní a stavební řízení. Už příští rok by měl začít růst tady. Hned vedle původně prozatímního duchovního centra, do kterého ale věřící z Lesné docházejí už jedenáct let.

Právě oni peníze na jeho výstavbu darovali. I drnovická farnost bude peníze vracet z darů. „Věříme, že nám to splatí. Biskupství musí ty naše půjčky schválit. Takže je garantem, že se to splatí," uzavřel farář.