Plzeňany žere králík požírající člověka

Plzeňany žere králík, který požírá člověka (zdroj: ČT24)

V Plzni vyvolala rozruch obří socha králíka, který požírá člověka. Dílo vytvořil jako svou bakalářskou práci student Fakulty designu a umění Západočeské univerzity Adam Trbušek. Na třítunovou betonovou sochu králíka požírajícího torzo lidského těla bez hlavy na radnici přišly už desítky stížností. Socha ale ještě není dokončená, má například získat novou růžovou barvu.

Asi pětimetrová socha betonového králíka je inspirována známým obrazem Francisca Goyi, na kterém Saturn pojídá své dítě. Autor si totiž pro svou bakalářskou práci zvolil téma panoptikum a socha má být satirickým symbolem současného člověka uvězněného v systému. „Socha odráží společnost a 21. století tak, jak to vnímám já,“ řekl Trbušek.

Ta socha je perfektně namodelovaná, perfektně zvládnutá. Je to zralé i po té stránce umělecké.
Josef Mištera
děkan Fakulty designu a umění v Plzni

Radnice městské části se v rámci oživení městského obvodu před časem spojila s Fakultou designu a umění ZČU. „V roce 2013 jsme uvolnili půl milionu korun na oživení celého toho sídliště. Musím zdůraznit, že poslední sochařská výzdoba na sídlišti proběhla v roce 1988,“ řekl starosta Lochotína Miroslav Brabec (ČSSD).

Odborná komise z fakulty vybrala ve finále tři díla, která se postupně objevila na různých místech Lochotína. Socha se části lidí líbí, jiní ji zatracují a posílají stížnosti na radnici. Podle starosty městské části Miroslava Brabce by proto k soše měla přibýt vysvětlivka o tom, co má představovat.