Policisté obvinili muže ze šíření viru HIV

Ze šíření viru HIV obvinili zlínští policisté muže středního věku. Pokud prokážou, že nákazu šířil úmyslně, může dostat až 12 let vězení. Muž nakazil dva partnery, u jednoho je podezření, že nemoc AIDS už propukla.

Podle policie dotyčný věděl, že je pozitivní, přesto se nevyhýbal rizikovým kontaktům. „Mohu potvrdit, že krajští kriminalisté se tímto jednáním skutečně zabývají, nicméně další podrobnosti k případu sdělovat nebudeme,“ řekl mluvčí krajské policie Zlínského kraje Petr Jaroš.

V ČR je letos už 213 nových nákaz HIV, začíná bezplatné testování

Lékaři v Česku evidovali letos do konce října 213 nových pacientů s virem HIV. V Česku bylo od počátku testování v roce 1985 potvrzeno 2567 HIV nákaz, z toho u 450 lidí propukla nemoc AIDS.

Dlouhodobě patřilo Česko k zemím nejméně zasaženým, po poklesu státních dotací na prevenci se ale trend začal měnit a v posledních letech přibývá ročně kolem 230 nových případů za rok. Ještě před šesti lety bylo v ČR podle dat národní referenční laboratoře zhruba o 1000 HIV pozitivních méně. Na světě je 37 milionů HIV pozitivních.

Nejčastějším důvodem nakažení byl loni v 91 procentech případů nechráněný pohlavní styk, přičemž nejčastěji šlo o muže, kteří měli sex s muži. Podíl přenosu prostřednictvím injekčního užívání drog je dlouhodobě nízký.