Děti z plzeňské školy čekají na verdikt. Spolužák onemocněl žloutenkou

Události v regionech: V Plzni se objevila žloutenka (zdroj: ČT24)

V Plzni se šíří hepatitida typu A. Objevila se v dětském domově, kde se nakazil chlapec a vychovatelky. Přísná opatření potom platí ve škole, kam chlapec chodí, lékaři budou sledovat i další lidi, kteří s nakaženými přišli do kontaktu.

Žáci osmé třídy základní školy v Heyrovského ulici v Plzni nesmějí odcházet ze třídy – ani do jídelny nebo posilovny. Jejich spolužák onemocněl žloutenkou a hygienici spolu s vedením školy nyní čekají, zda nenakazil i další. Se zbytkem školy děti nepřijdou do styku ani o přestávce. „Pro žáky té třídy se vymezí samostatné sociální zařízení,“ poznamenala Jitka Průchová z krajské hygienické stanice.

Chlapec, který onemocněl, sice možná zanesl žloutenku do školy, ale patrně ji tam nechytil. Nejspíše se nakazil v dětském domově Domino, kde žije. Není totiž jediný nemocný, jedna z vychovatelek skončila se žloutenkou v nemocnici. „Pak trvalo minimálně pět dní, než se to prokázalo u chlapce. Byl víkend, byl svátek, laboratoře nepracují,“ upozornila ředitelka domova Naďa Erbová. 

Nakažení zůstanou 50 dní v karanténě. Všichni, kteří s nemocnými přišli do styku, potom musí třikrát absolvovat lékařské vyšetření včetně odběrů krve. Pokud budou výsledky testů negativní, mohou je praktičtí lékaři naočkovat.

Podle lékařů by v tomto případě bylo pomohlo očkování vychovatelů, to ale není ze zákona povinné. „Proti hepatitidě typu A se nevztahuje vlastně pravidelné očkování nebo očkování takzvaně zvláštní, čili očkovaní tito pracovníci být nemusí,“ uvedla Jitka Průchová.

Krajská hygienička dodala, že případů žloutenky zvané nemoc špinavých rukou v Plzeňském kraji přibývá. Letos se epidemie nemoci objevila také v sousedním Karlovarském kraji, konkrétně v Chebu, kde onemocněly desítky lidí. Podle hygieniků se rozšířila z opuštěného kláštera za městem, kde se usadili bezdomovci a narkomani. Na podzim se zase žloutenka objevila v severních Čechách.