Babiš připustil odchod pražského ANO do opozice, ČSSD má nabídku v nové koalici

Pod Adrianou Krnáčovou (ANO) se stále více houpe křeslo pražské primátorky. Zatímco dosud opoziční strany TOP 09 a ODS intenzivně vyjednávají o nové koalici s Trojkoalicí, předseda hnutí ANO Andrej Babiš řekl, že by mu nevadilo, kdyby ANO skončilo v Praze v opozici. Současně ale pražské ANO večer jednalo s bývalými koaličními partnery. Do nově vytvářené koalice nyní dostali nabídku také sociální demokraté.

Ačkoli nový předseda pražské organizace ANO Martin Stropnický hovořil po svém zvolení o obnovení koalice s Trojkoalicí a ČSSD, Trojkoalice se netají tím, že si porozuměla s TOP 09 a ODS a intenzivně s nimi vyjednává o koalici, ve které by ANO zřejmě chybělo. Večer se ovšem bývalá koalice sešla. Oficiálně však šlo pouze o koordinační schůzku před nadcházejícím jednáním zastupitelstva. Pražskou radu totiž stále tvoří někteří zástupci zmíněných tří uskupení.

Babiš by se opoziční roli nebránil

S tím, že by vládli dále, již ale nepočítá ani Andrej Babiš. Řekl, že by takový výsledek krize, která vypukla již v říjnu nečekaným odvoláním čtyř radních ze všech tří uskupení tehdejší koalice, nepovažoval za tragédii.

„Je otázka, jestli vznikne nová koalice nebo půjde do opozice, já osobně bych se tomu ani nebránil,“ uvedl předseda hnutí, které loňské komunální volby ve městě těsně vyhrálo a jeho volební lídryně Adriana Krnáčová se poté stala primátorkou. ANO má také nejsilnější klub, volby ale neskončily drtivým vítězstvím hnutí, k sestavení většiny v zastupitelstvu tak i ono potřebuje nejméně dva partnery.

Babiš míní, že zapojit se do koalice v Praze není pro ANO snadné vzhledem k tomu, že podle něj jde o hnutí „s protikorupční koncepcí“. „Praha měla strašně moc korupčních afér, takže dělat tady koalice je relativně obtížné,“ řekl.

Události v regionech: ANO hrozí ztráta pozic ve vedení města (zdroj: ČT24)

TOP 09 pokročila s vlastní koalicí, chybí jí ale většina

Dva subjekty do koalice se podařilo sehnat druhé nejsilnější straně v Praze TOP 09. S Trojkoalicí a ODS již vytvořily pracovní skupiny, které probírají jednotlivá programová témata – rozpočet, dopravu či hazard.

Připravovaná koalice v této sestavě ale nebude mít většinu. Dohromady má jen 28 hlasů, strany potřebují ale většinu 33. Předseda zastupitelského klubu TOP 09 Jiří Novotný sice počítá s podporou tří bývalých členů strany kolem Tomáše Hudečka, kteří po svém odchodu vytvořili zastupitelský klub Nezávislých, ale ani s nimi by spojení TOP 09, Trojkoalice a ODS nemělo většinu. K té bude potřeba podpora ještě jedné strany popř. hnutí. V úvahu připadají Piráti, ale i zapojení ČSSD.

ČSSD dostala nabídku zapojit se do rodící se pražské koalice

Pražští sociální demokraté dostali nabídku zapojit se do nově vznikající pražské koalice. Přijetí nabídky na koaliční spolupráci potvrdil šéf pražské ČSSD Miloslav Ludvík. „Dostali jsme nabídku před dvěma hodinami. Budeme to teď nějakým způsobem probírat. Je to úplně nové. V tuhle chvíli na to nemám vůbec žádný názor,“ uvedl Ludvík. Podle něj se nabídka netýkala podílu na koalici, ale na programových skupinách.

  • ANO: 18 (při hlasování o Stropnickém rozděleno 13:5)
  • TOP 09: 12 (původně 16)
  • Trojkoalice: 8
  • ČSSD: 8
  • ODS: 8
  • KSČM: 4
  • Piráti: 4
  • Nezávislí: 3 (původně z TOP 09)
  • nezařazená: 1 (původně z TOP 09)

Koalice se definitivně rozpadla v listopadu

Na magistrátu dosud vládla koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice. Ta se začala rozpadat poté, co na říjnovém jednání byli odvoláni čtyři členové rady, a to i hlasy koaličních zastupitelů.

Definitivně koalice padla vypovězením smlouvy 10. listopadu. Městská rada ale zatím v Praze funguje dál, i když v omezeném počtu sedmi lidí.