Brněnské Vánoce už nebudou pražské

Tři náměstí v centru Brna a víc než dvě stovky stánků. Tak budou vypadat Brněnské Vánoce. Trhy letos radnice propagovala novým vizuálem. Zatímco stromek špičkou dolů odkazuje ke starým tradicím, špičkování mezi jihomoravskou metropolí a Prahou se příliš neujalo. Z dalších fází kampaně proto přeškrtnuté slovo „pražské“ zmizelo.

„Kampaň se setkala s pozitivními ohlasy, co se týče grafického designu a modernosti zpracování. Trošku jsme narazili na Prahu versus Brno, takže se snažíme připravovat další varianty, ne jenom pražské/brněnské Vánoce. Spíš hledáme, jaké ty brněnské vánoce jsou: budeme komunikovat na sociálních sítích, budeme se ptát Brňanů,“ vysvětlila ředitelka Turistického informačního centra (TIC) Brno Jana Janulíková.

Vizuál, kde bylo přeškrtnuté slovo „pražské“ doplněno pojmem „brněnské“, totiž vzbudil spíš rozpaky. „Tradiční Vánoce nejsou o takovýchto sporech. Nevím, koho ještě dneska zajímají. Myslím si, že nikoho,“ zhodnotila před časem ředitelka mediální agentury Pavla Střechová. Motiv meziměstské rivality proto TIC na některých nových plakátech potlačil.

Ředitelka TIC Brno Jana Janulíková o vánočních trzích (zdroj: ČT24)

Nový vizuál je součástí snah radnice a Turistického informačního centra inovovat brněnské vánoční trhy. Kromě něj je novinkou třeba i systém prodeje horkých nápojů. Ty už lidé nekoupí v jednorázových kelímcích, ale jen ve vratných kelímcích nebo v porcelánových hrncích. „Za čtyři týdny se na vánočních trzích vypije víc než 1,2 milionu teplých nápojů, což je přepočteno na množství odpadů asi 6,5 tuny. Takový odpad zabere objem plaveckého bazénu,“ vysvětlil změnu radní Brna-středu Petr Kalousek (nez. za Žít Brno). 

V Brně na trzích budou čepovat teplé nápoje do hrnků
Zdroj: ČT24

Záloha za jeden hrnek či kelímek bude 70 korun, celkem je k dispozici čtyři sta tisíc nádob. Ekologické nadšení trochu kalí fakt, že najatá firma bude hrnky umývat ve 180 kilometrů vzdálené Soběslavi v jižních Čechách. I to je ale podle ekologů lepší než tuny plastového odpadu. „Opětovné využití výrobků, ať už se to týká plastových kelímků nebo hrnků, je vždycky lepší než recyklace,“ věří Tomáš Jagoš z Hnutí Duha.

Vánoce neminou ani brněnský orloj. Ten bude v době adventu vydávat speciální skleněné kuličky s vánočním motivem. Je jich vyrobeno celkem 325, první z časostroje vypadne v neděli 29. listopadu v 11. hodin. Stroj bude kuličky vydávat od té chvíle až do 23. prosince, a to každou hodinu mezi 11:00 a 23:00. Návrhy motivu zpracovali studenti průmyslového designu Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně.

Brněnský orloj bude vydávat skleněné kuličky s vánočním motivem
Zdroj: Magistrát města Brna