Firma vykácela bez povolení les na sjezdovku. Dostala pokutu 3 miliony

Česká inspekce životního prostředí udělila více než třímilionovou pokutu společnosti Capital group Service za nepovolné vykácení lesa pro novou sjezdovku v Dolní Lomné v Beskydech. Firma, po jejímž jednateli Radomíru Prusovi pátrá policie kvůli podezření z dotačních podvodů, tvrdila, že les je napadený kůrovcem.

Masivní nelegální kácení v ochranném pásmu Chráněné krajinné oblasti Beskydy provedla společnost Capital group Service v druhé polovině roku 2012. Tehdy na to upozornilo hnutí Duha. „Firma vykácela lesní porosty o výměře přibližně jeden a půl hektaru, a to včetně stromů mladších osmdesáti let,“ potvrdil ředitel ostravské pobočky České inspekce životního prostředí Karel Kozubek.

Těžbu podle inspekce nikdo nepovolil

Podle inspekce firma neměla k takovému zásahu žádná povolení. „Neuskutečnil se proces posuzování stavby na životní prostředí, povolení nevydal orgán státní správy lesů, správa chráněné krajinné oblasti ani stavební úřad,“ zdůvodňoval pokutu ve výši tři miliony a dvě stě tisíc Kozubek.

Ilustrační foto
Zdroj: Josef Vostárek/ČTK

Tím, že společnost také vyfrézovala pařezy a provedla další terénní úpravy, vytvořila podmínky pro působení vodní eroze. „Část kácení navíc zasáhlo regionální biokoridor a regionální biocentrum Smolkov,“ uvedl ředitel inspekce Erik Geus. Zdůraznil, že jde o velmi složitý případ nelegální těžby a nelegálního využití lesní půdy.

Podle firmy šlo o kůrovcovou těžbu

Majitel firmy Radomír Prus v roce 2013 zdůvodňoval kácení tím, že jde o běžnou kůrovcovou těžbu. „Kdybychom ji nedělali, hrozila by nám pokuta,“ tvrdil. Inspekce, která případ důkladně šetřila, ale tento argument neuznala. Podle Miroslava Kutala z hnutí Duha šlo jen o záminku pro rozšíření sjezdovky v lyžařském areálu Armáda v Dolní Lomné.

Vyjádření Pruse k pokutě se nepodařilo získat. Policie na něho vydala v roce 2013 mezinárodní zatykač v souvislosti se stíháním kvůli podezření z dotačních podvodů ve výši přes tři sta milionů korun. Podle dozorujícího státního zástupce Karla Kaldy je Prus na Seychelách.

Prus se skrývá před policií na Seychelách

„Tvrdí to obviněný i jeho obhájce,“ uvedl Kalda. U ostravského krajského soudu už podal na Pruse obžalobu. Ten ji ale vrátil k došetření. Zastupitelství se proti tomu odvolalo. „Vrchní státní zastupitelství rozhodne o odvolání pravděpodobně do konce roku,“ doplnil státní zástupce.