Na trutnovské náměstí se vrátil opravený Krakonoš - a navrch čtyři permoníci

Opravy kašny vyšly na skoro tři miliony (zdroj: ČT24)

Na trutnovské náměstí se opět vrátil šestitunový Krakonoš. Před týdnem musel na opravu do slévárny – zpět se ale vrátil i se čtveřicí permoníků, kteří mu původně dělali společnost. Před 50 lety však zmizeli beze stopy. Celkově vyšla oprava kašny na skoro tři miliony korun a včetně příprav zabraly práce skoro rok a půl.

Krakonoš to s rezavou lešenářskou trubkou vydržel 15 let – minulý týden ale zamířil do slévárny v Horní Kalné. „Ta trubka byla na dva kusy spojená dřevem a zjistili jsme, že by to mohlo samo o sobě i spadnout, tak jsme vyrobili novou hůl podle dřevěného modelu,“ vysvětluje Petr Horák.

Sochařka Paulina Skavová pak dodává: „Vyrazili jsme do lesa poblíž slévárny a hledali jsme samozřejmě kmen, protože ta hůl je vlastně kmen stromu, který je obrácený, a ta korunka, to jsou kořeny.“

Na trutnovské náměstí se po 50 letech vrátili také čtyři permoníci. „Odjakživa musel mít Krakonoš nějaké služebnictvo, nějaké skřítky, permoníky, kteří mu hlídali zemské poklady,“ vysvětluje Václav Jirásek, který návrat permoníků inicioval.

Původní skřítci z roku 1892 ale zmizeli, sochaři je proto museli vyrábět podle dobových fotografií či pohlednic.