Vánoční strom na Staroměstském náměstí se rozsvítí tuto sobotu – přesný čas je ale tajný

Vánoční strom se na Staroměstském náměstí v Praze rozsvítí v sobotu 28. listopadu, z bezpečnostních důvodů ale bez tradičního slavnostního aktu. Organizátoři neoznámí ani přesný čas rozsvícení. Shodli se na tom v pondělí zástupci města, policie i organizátora trhů, společnosti Taiko. Informovali o tom radní Libor Hadrava (ANO) a mluvčí společnosti Taiko Hana Tietze. Strom už stojí ukotvený na náměstí, v noci ho přivezl speciální tahač.

„Samozřejmě nás to mrzí, ale sami jsme měli stejný názor. Nebojíme se teroristického útoku, ale spíše paniky v případě, že by situace někdo zneužil,“ uvedla Tietze.

„K rozsvícení vánočního stromu na Staroměstském náměstí v sobotu dojde, nicméně na doporučení policie se tak nestane v konkrétní čas, jak bylo tradicí. Chceme ale Pražanům alespoň částečně vyjít vstříc, proto bude v sobotu a neděli každou hodinu k vidění animace za doprovodu hudby. Návštěvníci si tak sami mohou vybrat, kdy na rozsvěcení stromu přijdou,“ dodal mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD) však toto rozhodnutí kritizoval – Rada hlavního města Prahy prý o ničem nejednala: „Toto si někdo rozhodl od stolu. Pro mě je to principiálně špatně, protože si Češi nemůžou nechat vzít adventní svátky, potažmo Vánoce.“ Rozsvěcení vánočního stromu podle něj nebylo řešeno nikde na orgánech hlavního města – je to prý rozhodnutí radního Hadravy (ANO) a policie. 

Média minulý týden po tragických událostech v Paříži informovala, že se kvůli hrozbě teroristických útoků tradiční slavnost v Praze konat nebude. Organizátoři to ale okamžitě popřeli. Spolu s magistrátem pak odkázali na pondělní jednání. Ohledně bezpečnostní situace v Praze spolupracuje magistrát podle Hadravy s policií. 

Osmašedesátiletý smrk pro pražské vánoční trhy pochází letos z České Lípy. Pokácen byl v neděli. Na Staroměstské náměstí ho přivezl speciální tahač a transport proběhl bez větších komplikací. Vzácný náklad dorazil do centra Prahy asi v 02:00 ráno a zhruba od čtyř hodin už stojí ukotvený. 

„Při přepravě stromu došlo pouze k menší komplikaci v Litoměřicích, kde se strom na chvíli zasekl, ale nakonec se podařilo sehnat řidiče linkového autobusu, který překážel v cestě,“ popisoval ve Studiu 6 produkční ředitel firmy Taiko Petr Hozák.

V noci přivezl strom speciální tahač (zdroj: ČT24)

Ještě dnes začne zdobení vánočního stromu, jak bude letos ozdoben, ale pořadatelé neprozradili. Motiv prý bude stejně jako v předchozích letech vycházet z české kultury a historie.

Další krajská města zatím plánují stromy rozsvítit podle plánu

Ve většině ostatních krajských měst se rozsvícení stromů bude konat podle původních plánů. Žádné změny v reakci na pražská bezpečnostní opatření se zatím neuskutečnily.

„Situaci jsme řešili, ale nic takového zatím není v plánu. Neznamená to ale, že se nemůže situace v týdnu ještě změnit,“ řekla například vedoucí tiskového odboru brněnského magistrátu Hana Černohorská.

O zvýšení bezpečnostních opatření ve sváteční čas uvažují po pařížských atentátech i jiná města po celé Evropě. Na některých místech uspořádaly radnice školení pro stánkaře, aby dokázali včas rozpoznat podezřelé lidi a předměty. Na jiných místech vytvořily nouzový varovný systém, aby mohli zaměstnanci trhů včas upozornit policii na hrozbu.

Vánoční trhy v Berlíně: vstup jen bez kufrů

Na oblíbený berlínský vánoční trh na náměstí Gendarmenmarkt, který bývá jako jeden z mála oplocený, si návštěvníci nebudou moci přinést kufry a velká zavazadla a u vstupu budou muset projít kontrolou.

Strom přijel do Prahy z České Lípy (zdroj: ČT24)

Štrasburk se v pátek rozhodl, že navzdory obavám o bezpečnost vánoční trhy uspořádá, zavede ale řadu bezpečnostních opatření, například zákaz konání akcí pro děti, omezení parkování v centru města či odklonění tramvajových linek.

V Paříži se vánoční trhy na třídě Champs-Élysées otevřely už ve středu. Radnice ale z úcty k obětem zrušila na tomto světoznámém bulváru tradiční slavnostní rozsvěcování světel.