Místo uprchlíků vězni. V Poštorné se otevřelo nové nápravné zařízení

Události: Nová věznice v Poštorné (zdroj: ČT24)

Pár desítek vězňů se v příštích dnech přestěhuje do nově otevřené věznice v břeclavské části Poštorná. Tam ještě do začátku listopadu stál provizorně zbudovaný stanový tábor pro uprchlíky. Hasiči jej nakonec ale zbourali, protože se nevyužíval. Věznice v Poštorné se měla původně zprovoznit už před třemi lety.

„První vězni sem budou převezení v průběhu listopadu, tudíž během několika dní. Plná kapacita, tedy dvě stě odsouzených, se očekává v příštím roce," uvedl ředitel věznice Poštorná Miroslav Vodák. Někteří vězni ale do Poštorné už dorazili s předstihem, protože se podíleli na přípravných pracích pro spuštění plného provozu.

V nově otevřené věznici budou výhradně muži. „Typ to bude s dohledem, dozorem. Tedy za mírnější, ne tak závažné trestné činy. Klíčem je výběr podle jejich profese a taky místo bydliště, aby je mohli blízcí častěji navštěvovat," pokračoval Vodák. V zařízení tak podle jeho slov budou malíři, natěrači i třeba řezbáři. Předpokládá se, že někteří vězni budou chodit pracovat i mimo areál pravděpodobně do některých z tamních břeclavských firem.

Otevřela se věznice v Poštorné (zdroj: ČT24)

Věznice se měla otevřít v roce 2012

Původní plány na spuštění provozu byly už v roce 2012. Tehdy kapacita ostatních zařízení vězeňské služby byla naplněná. Plány na otevření nové věznice ale změnila amnestie vyhlášená Václavem Klausem v roce 2013 a potřeba nové budovy přestala být aktuální.

Objekt pak byl zakonzervován a plány byly oživeny až letos. Kapacita zařízení se po amnestii opět naplnila. „Otevření objektu pro nás bylo důležité, protože kapacita věznic v České republice už je překročena přibližně o šest procent," vysvětlil generální ředitel Vězeňské služby České republiky Pavel Ondrášek.

Do budovy také dříve policie umísťovala běžence zadržené na hranicích se Slovenskem a Rakouskem. Pak se jejich příliv snížil. Do úprav areálu se tak vězeňská služba pustila počátkem tohoto roku. Poté ale opět zesílila migrační vlna. V září proto vláda rozhodla o stavbě stanového tábora pro 300 uprchlíků v areálu zařízení v Poštorné. Provizorní tábor stál několik týdnů. Nedávno jej ale hasiči pro jeho nevyužití zbourali.

Tamním obyvatelům se možné fungování uprchlického tábora nezamlouvalo. „Všechny signály, které mám, svědčí, že pro místní obyvatele, v podstatě i pro mě, je mnohem přijatelnější varianta věznice,“ řekl starosta Břeclavi Pavel Dominik (Pro region). Vodák dodal, že tamní vnímají otevření věznice jako menší bezpečnostní riziko.