V Trnové jsou opět problémy s pitnou vodou

Lidé v Trnové u Prahy mají opět problémy s pitnou vodou – nesmí se pít nebo používat k přípravě nápojů a jídel bez převaření. Obec se zhruba 350 obyvateli měla problémy s pitnou vodou už v létě, tehdy se ale vůbec nesměla používat k pití, vaření ani umývání.

Nové omezení v obci platí déle než dva týdny. Hygienici totiž při kontrolních měřeních zjistili, že voda nesplňuje limity, které se týkají nepovoleného množství koliformních bakterií. „Jejich přítomnost ukazuje na možnost ovlivnění zdroje pitné vody fekálním znečištěním, a tedy na riziko výskytu patogenních bakterií a virů ve vodě,“ uvedli hygienici. Koliformní bakterie mohou způsobit průjem, zvracení nebo celkovou nevolnost.

Ve vodě je také nepovolené množství organismů, což podle hygieniků může naznačovat špatnou účinnost úpravy vody, kontaminaci podzemního zdroje nebo nízkou biologickou stabilitu vody.

Podle Libuše Polanské ze středočeské hygieny je problém v tom, že kvalita vody v obci značně kolísá. Zatím podle ní není jasné, jak dlouho omezení v užívání pitné vody potrvá. Musí se počkat na výsledky dalších rozborů.

V létě byla Trnová bez vody déle než měsíc

V létě nemohli obyvatelé Trnové vodu používat více než měsíc. Kvůli překročení mikrobiologických i biologických ukazatelů se voda z vodovodu nesměla od 12. června používat ani k vaření a umývání. Zastupitelé obce se zhruba 350 obyvateli podali kvůli špatné situaci s vodou na Okresní státní zastupitelství Praha-západ trestní oznámení. Krajský úřad kromě toho udělil firmě Reinwasser pokutu - ta se ale proti ní odvolala. Zástupci společnosti dnes na kameru mluvit nechtěli - už se prý pracuje na nápravě vody.

Lidé z Trnové musí pro vodu do cisterny (zdroj: ČT24)

Kvalita vody však není jediný problém místních, výhrady mají i k její ceně. Ta je 162 korun za kubík, což je zhruba dvojnásobek republikového průměru. Vlastníkem vodovodní sítě je společnost se sídlem na Seychelských ostrovech, provozovatelem je právě firma Reinwasser. Zastupitelé obce proto zažádali ministerstvo zemědělství o technický audit. Ten má prověřit, zda je kvalita i cena vody v Trnové u Prahy v pořádku. Hotový má být v prosinci.

Problémy s pitnou vodou se v nedávné době dotkly i obyvatel Prahy nebo Hrušovan nad Jevišovkou. V pražských čtvrtích Dejvice a Bubeneč byla voda kontaminována z kanalizace, v Hrušovanech hygienici v odebraných vzorcích našli komáří larvy.