Božský Spasitel v Ostravě už není červený

Po více než roce mohli lidé v neděli zavítat na bohoslužbu do Katedrály Božského Spasitele v Ostravě, která se otevřela po generální rekonstrukci. Nejvýznamnější kostel ostravsko-opavské diecéze byl zaplněn věřícími. Renovace katedrály stála i s vnitřním vybavením 68 milionů korun. Kromě některých moderních prvků je zásadní změnou nové barevné řešení fasády v béžových odstínech.

„Zásadně se změnila barevnost celé stavby z venku. Změnila se venkovní omítka, která byla kdysi do červena a dneska je do béžových barev. Rozhodnutí, jak to barevně vyřešit, bylo děláno tak, že se dělaly podrobné průzkumy a odškrabávaly se jednotlivé vrstvy a hledaly se původní barevné vrstvy,“ uvedl architekt a projektant Tomáš Šonovský.

Dlaždice na míru

Výsledky průzkumů ale nepřinesly zcela přesvědčivý výsledek, a tak se nakonec studovaly i podobné stavby ve světě. Šonovský pak připravil několik barevných variant, které se zkoušely přímo na fasádě, výsledná kombinace byla vybrána z asi 15 vzorků.

Zajímavostí je i dlažba kostela, která je přesnou replikou té původní. Dlaždice musely být vyrobeny na míru. Jejich pokládka byla velmi náročná. „Museli jsme všechno zmapovat, nafotit, překreslit. Kostel navíc není ideálně rovný,“ popisuje Šonovský.

Kostel má i řadu moderních prvků: prosklené boční zádveří či nové úsporné světlení. Atypická je výplň šesti oken, v nichž jsou vsazeny transparentní displeje, které mají nahradit klasické vitráže. V oknech zobrazované motivy se díky moderní technologii dají měnit.

Biskup Lobkowicz: Katedrála je vždycky první kostel v diecézi

Výslednou podobu oprav ocenil i ostravsko-opavský biskup František Václav Lobkowicz, který sloužil nedělní bohoslužbu. „Jsem moc rád, že se to takto povedlo. Katedrála je vždycky první kostel v diecézi. Kam se člověk podívá, tak nachází opravené kostelíčky a kostely a byla by skoro ostuda, kdyby katedrála byla tak nějak v pozadí,“ řekl Lobkowicz.

obrázek
Zdroj: ČT24

Obnova katedrály je financována z prostředků Evropské unie, finančních náhrad za nevydaný církevní majetek a vlastních zdrojů farnosti Moravská Ostrava. Na opravu byl také věnován výnos sbírky. Katedrála bude mimo pravidelné každodenní bohoslužby zpřístupněna vždy od úterý do soboty od 08:15 do 12:15 a od 13:15 do 17:15.