Praha chce rozšířit parkovací zóny do dalších částí

Hlavní město řeší rozšíření parkovacích zón, které zatím platí jen v některých městských částech. Teď o tom jedná s jednotlivými radnicemi. Zóny by se navíc měly změnit, aby vedle rezidentů našli místa k parkování i ti, kteří v daném místě nebydlí. Z peněz vybraných navíc by se pak mohla zaplatit výstavba dalších parkovacích domů nebo záchytných parkovišť P+R.

Problém najít parkovací místo řeší např. obyvatelé Prahy 5, kde bydlí i Adam Horký. Ten si stěžuje, že občas hledá parkovací místo i hodinu. „Od té doby, co se zavedly zóny na Praze 1 a 2, tak všichni, co sem jedou, parkují tady.“ Stejný problém popisoval už dříve radní pro dopravu na Praze 5 Jan Smetana: „Jsme tady velmi přeplnění a občané, kteří zde bydlí, si beztrestně skoro nezaparkují.“ 

Nové stanice metra zase zkomplikovaly situaci na Praze 6. Radnice by rezidentům chtěla ulevit zónami, které tady chybí. „Když se podíváte, tak je tady spousta aut s jinou poznávací značkou než pražskou,“ uvedl starosta Prahy 6 Ondřej Kolář. Problémem jsou hlavně obyvatelé Středočeského kraje, se kterým Praha 6 sousedí. 

O rozšíření parkovacích zón rozhodnou jednotlivé městské části. Ty vidí řešení v odstavných parkovištích, kterých je v Praze asi dvacet, což je podle dopravních expertů málo. Stavbu dalších parkovacích domů nebo parkovišť P+R by podle náměstka primátorky Petra Dolínka měly financovat právě výnosy z rozšířených parkovacích zón. 

Zelená zóna se promění ve fialovou

Jenže problém najít parkovací místo je i tam, kde už zóny platí. Když chce třeba někdo dojet nakoupit do Vinohradské tržnice, měl by raději využít MHD. Modrá parkovací zóna vyhrazená pro rezidenty je totiž skoro po celých Vinohradech. „Měla by to být kombinace jak zóna pro místní obyvatele, tak pak vyhrazená stání pro ty, kteří tam právě jedou za nějakou kulturou nebo za známými,“ uvedl mluvčí ÚAMK Petr Vomáčka. 

Parkovací zóny se mají změnit (zdroj: ČT24)

Právě proto se mají jednotlivé parkovací zóny změnit. Dosavadní zelenou zónu, ve které je povolené max. šestihodinové stání, by měla nahradit fialová zóna – a v ní bude parkování povoleno na 24 hodin. Oranžová zóna pro krátkodobé stání se prodlouží na 3 hodiny, modrá pak zůstane vyhrazena pro rezidenty.